Forhåndsstemmene i USA gjør det vanskelig å utrope vinner

<p>En av Demokratenes støttespillere venter på valgresultatet utenfor Chase Center i Wilmington, Delaware. Fhoto by ANGELA WEISS / AFP</p>
En av Demokratenes støttespillere venter på valgresultatet utenfor Chase Center i Wilmington, Delaware. Fhoto by ANGELA WEISS / AFP Foto: Angela Weiss / AFP

Mye er usikkert og er langt fra avgjort. Med enorme mengder forhåndsstemmer foreligger endelig resultat før i slutten av uken.

– Problemet er at det er veldig mange forhåndsstemmer. Det er ikke usannsynlig at vi har full oversikt før mot slutten av uken, sier Minerva-kommentator og USA-ekspert Jan Arild Snoen til ABC Nyheter i morgentimene.

Han mener det er vanskelig å kåre noen vinner. For selv om Biden ser ut til å vinne Arizona, er det likevel usikkerhet rundt statene i rustbeltet.

Presidentvalget i USA er langt fra over. Med over 100 millioner forhåndsstemmer vil det ta tid før alle stemmer er talt og endelig resultat foreligger.

Live: Siste nytt om presidentvalget i USA

I skrivende stunda har Joe Biden 223 valgmann-stemmer, foran president Donald Trumps 145. For å vinne presidentvalget må kandidaten ha 270 valgmannstemmer.

Les også: Disse delstatene har kandidatene i USA-valget vunnet foreløpig

Forhåndsstemmene avgjør

De amerikanske tv-kanalene tar til stadighet forbehold. På CNN tar de for seg valgdistriktene, og det sammenlignes mellom dagens valg og 2016. Noe som illustrerer hvor mange stemmer det er igjen å telle for dette presidentvalget.

– I noen stater kan Biden ha mulighet til å vinne, men at det ikke ser slik ut akkurat nå. I Georgia for eksempel har Trump gode prognoser, men det er liten margin og dermed er ingenting avgjort, i motsetning til i Ohio og i Florida.

Les også: Alexandria Ocasio-Cortez beholder plassen i Kongressen

Veldig jevnt

Snoen har fulgt mange de amerikanske presidentvalgene, dette skiller seg som nevnt ut på grunn av enorme mengder forhåndsstemmer. Disse telles opp i forskjellige fasene i de ulike statene.

– Det er vanskelig å få ut av dette, utover at dette er veldig jevnt.

– Med så mange forhåndsstemmer, kan stater som nå er tildelt en av kandidatene bli endret?

– Det er veldig sjelden gjøres. Fox News har gitt Biden Arizona, det har ingen andre gjort og kan føre til endringer. Florida går sikkert til Trump.

Personvernpolicy