FiveThirtyEight: Hårfin linje mellom valgskred og thrillervalg

Nate Silver, grunnleggeren av nettstedet FiveThirtyEight, her under en konferanse i Michigan i 2015. Foto: Tanya Moutzalias / AP / NTB
Nate Silver, grunnleggeren av nettstedet FiveThirtyEight, her under en konferanse i Michigan i 2015. Foto: Tanya Moutzalias / AP / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettstedet FiveThirtyEight har lagt ut sin siste oppdatering før valget. Konklusjonen er at Biden er klar favoritt, mens Trumps vinnersjanse er ca. 10 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettstedet, som drives av statistikkeksperten Nate Silver, slår likevel fast at det er en hårfin linje mellom et valgskred og en jevn valgthriller.

I en artikkel lagt ut ved inngangen til valgdagen i USA, skriver han at demokraten Joe Biden har en større ledelse på målingene enn Hillary Clinton hadde i 2016.

Han understreker imidlertid også at president Donald Trump fortsatt kan vinne, og at en 10 prosents sjanse er noe som må tas alvorlig.

Kan bli historisk seier

Ved tidligere valg har de siste meningsmålingene hatt en feilmargin på rundt 3 prosentpoeng. En slik margin i Bidens favør vil kunne resultere i et valgskred – den største seieren mot en sittende president siden Franklin D. Roosevelt slo Herbert Hoover i 1932.

En 3 prosentpoengs feilmargin i Trumps favør, som er mer eller mindre det som skjedde i 2016, vil medføre et langt jevnere valg, skriver Silver. Men Biden ville trolig likevel vunnet, anslår han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nærmere 100 millioner amerikanske velgere har i år forhåndsstemt, noe som er ny rekord og kan føre fram til rekorddeltakelse: FiveThirtyEights anslag viser at så mange som 158 millioner velgere vil stemme i år.

I 2016 fikk Clinton 3 millioner flere stemmer enn Trump, men tapte likevel på grunn av det amerikanske valgsystemet.

Spår fire nye Trump-år

Til tross for solid Biden-ledelse hos de fleste, peker enkelte meningsmålinger på Trump-seier, deriblant Trafalgar Group og Susquehanna.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Førstnevnte spådde korrekt utfall av i valget 2016 – til og med nøyaktig fordeling av plassene i valgmannskollegiet (Trumps 306 valgmenn mot Clintons 227).

I år har Trafalgar spådd Trump-seier i Arizona, Michigan og Florida, som i dette valget regnes som blant de viktigste vippestatene.

Trafalgar har ikke villet avsløre hvordan de samler inn sine data, noe som har ført til skepsis fra andre meningsmålere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FiveThirtyEight kategoriserer for eksempel meningsmålere etter et sett med kriterier, blant annet hvor godt de har truffet ved tidligere valg. Nettstedet bruker en skala fra A til F, og kategoriserer Trafalgar Group som C-, basert på en vurdering av 48 tidligere målinger.

Skepsis til målinger

Clinton var ekspertenes klare favoritt i 2016, men det var likevel relativt tett løp mellom de to kandidatene. Clinton var i ledelse på nasjonale målinger, mens situasjonen etter hvert spisset seg til i vippestatene, hvor det ofte står om små marginer.

I 2016 var det seks delstater hvor avstanden mellom Clinton og Trump var mindre enn 2 prosentpoeng. I for eksempel New Hampshire vant Trump med kun drøyt 2.000 stemmers overvekt.

Mange amerikanere er skeptiske til meningsmålingene etter det som skjedde i 2016. Mange målingsbyråer har siden den gang forbedret sine metoder for å gjøre målingene enda mer presise. Blant det som er forandret i år, er at mange byråer tar større høyde for respondentenes utdannelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere har dessuten forandret måten de rekrutterer respondenter på, for å sørge for bredest mulig representasjon. Blant annet har flere vært mer oppmerksomme på hvor respondentene er bosatt.

Langt færre usikre velgere i år

Noe som skiller dette valget fra 2016-valget, er at det er betydelig færre usikre velgere denne gangen. Kun 4,8 prosent av velgerne sier de ikke har bestemt seg, sammenlignet med 12,5 prosent i 2016, skriver Silver.

Meningsmålingene denne gangen har dessuten vært langt mer stabile gjennom hele valgkampen, noe som ikke var tilfellet ved forrige valg.

Nok en faktor som spiller inn, er at det ikke har vært en nevneverdig utvikling i valgkampinnspurten. Det er i stor kontrast til 2016, da Clintons omstridte eposter ble et tema få dager før valget. Meningsmålinger i år viser at det er langt flere Trump-til-Biden-velgere enn det var Clinton-til-Trump-velgere i 2016.