Stortingspolitiker reagerer på økte matvarepriser

Stortingsrepresentant Kårstein Løvaas (H) lurer på hvorfor prisene på matvarer øker, når bransjen har rekordomsetning.
Stortingsrepresentant Kårstein Løvaas (H) lurer på hvorfor prisene på matvarer øker, når bransjen har rekordomsetning. Foto: Vidar Ruud / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisveksten på matvarer i Norge er sterkere enn for andre varer. Det reagerer stortingsrepresentant Kårstein Løvaas (H) på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge SSB ligger prisveksten på matvarer og alkoholfrie drikkevarer på 3,8 prosent i september sammenlignet med samme måned året før.

Totalindeksen, som måler prisveksten for alle varer, er til sammenligning på 1,6 prosent.

– Hvor skal prisene øke når bransjen har rekordomsetning, når vi alle går på dagligvareforretninger, når vi ikke reiser til Sverige, når vi kjøper alt i butikkene og omsetningen øker med kanskje så mye som 20 prosent, sier Løvaas til NRK.

Han er saksordfører for stortingsmeldingen om dagligvare.

Dagligvarebransjen selv ønsker imidlertid å nyansere bildet.

– Totalt sett er ikke prisene så mye høyere. Om de er det nå i september, så skyldes det blant annet valutaendringer. Og så har vi tatt ut prisøkninger fra leverandørene, og så har bøndene fått et velfortjent landbruksoppgjør som også kommer til syne i form av økte priser ut til forbruker, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop.

Dette får lederen i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, til å reagere.

– Coop bruker jordbruksoppgjøret som grunn for å skru opp matprisene i butikk. Det er feil. Prisøkningen på jordbruksprodukter i årets forenklede jordbruksforhandlinger var små – beregnet til 50 kroner per forbruker fordelt utover året, sier han.