Venstre vil ikke fastsette abortgrensen til 18 uker

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark ville at Venstre skulle gå inn for å sikre kvinner fri abort fram til 18. uke i sitt nye prinsipprogram, men fikk ikke flertall.
Unge Venstre-leder Sondre Hansmark ville at Venstre skulle gå inn for å sikre kvinner fri abort fram til 18. uke i sitt nye prinsipprogram, men fikk ikke flertall. Foto: Geir Olsen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre vil at færre kvinner skal i abortnemnd, men vil ikke utvide grensen for fri abort til 18 uker i sitt nye prinsipprogram.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På landsmøtet lørdag gikk et flertall på 101 mot 86 delegater inn for å beholde programkomiteens formulering i partiets nye prinsipprogram. Der heter det at «for at færre kvinner skal måtte møte i abortnemnd, ønsker Venstre å utvide kvinners rett til selvbestemt abort».

Men partiet vil altså ikke binde seg til et bestemt antall uker i prinsipprogrammet.

– Vi ønsker å fastsette et prinsipp om at færre kvinner skal behøve å møte i abortnemnd. Men hvordan det skal skje, er noe som hører hjemme i partiprogrammet, sa Sofie Høgestøl fra programkomiteen.

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark hadde tatt dissens. Han ønsker å prinsippfeste at grensen for fri abort skal utvides til 18 uker.

– Nemndsystemet henger igjen fra fortiden. Mellom uke 12 og 18 tvinger vi kvinnen til å møte i en nemnd og forklare et vanskelig og dypt personlig valg, sa han til landsmøtet.

– I dag er det sånn at det er de som vil stramme inn, som snakker høyest. Vi trenger noen som sier det motsatte, sa Hansmark.