Russlands utenriksminister med bredside mot Vesten i Navalnyj-saken

Utenriksminister Sergej Lavrov beskylder Vesten for å legge fram grunnløse påstander om forgiftning i Navalnyj-saken.
Utenriksminister Sergej Lavrov beskylder Vesten for å legge fram grunnløse påstander om forgiftning i Navalnyj-saken. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov tar kraftig til motmæle i Navalnyj-saken. Han beskylder Vesten for å legge fram grunnløse påstander.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lavrov tar sterkt avstand fra alle påstander om at russiske myndigheter skal ha forgiftet regimekritikeren Aleksej Navalnyj eller hatt noe med denne saken å gjøre.

På en pressekonferanse i Moskva torsdag sa Lavrov at Tyskland, USA og andre vestlige land som ber Russland om å granske saken, samtidig forventer at den russiske regjeringen skal påta seg skylden for noe den ikke har vært delaktig i.

Over loven

– Hvis denne logikken skal vinne fram, betyr det at disse landene setter seg selv hevet om lovens bokstav, over alle andre, sa utenriksministeren.

Navalnyj ble fløyet til Tyskland for legehjelp to dager etter at han ble dårlig 20. august under en innenriksflyging i Russland. Tyske eksperter har konkludert med at regimekritikeren ble forgiftet med et stoff som ble utviklet i Sovjetunionen under den kalde krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette utløste krav i Berlin om at russiske myndigheter måtte granske saken. Den russiske regjeringen har gjentatte ganger mast på tyskerne om å få innsyn i materialet som angivelig beviser russisk deltakelse, men det tyske forsvarsdepartementet sier at resultater og dokumentasjon er overlevert Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW), som holder til i Haag.

– Vi vet ingenting

President Vladimir Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov gjentok torsdag at russiske myndigheter ikke er orientert om at Tyskland har levert fra seg noe som helst, men at de gjerne vil bli informert for «å bistå i saken».

Peskov sier at russerne har gjennomført en foreløpig gransking, men at de trenger ugjendrivelig bevis på forgiftning for å kunne gjøre en grundig og endelig etterforskning av saken.

– Vi har lenge lurt på hvilke problemer det er som gjør at tyskerne ikke kan dele dette med oss, sa Peskov.