Åpen krig i Trøndelag Ap

<p>Trond Giske under Trøndelag Arbeiderpartis fylkesårsmøte på Clarion Hotel og Congress Trondheim lørdag.</p>
Trond Giske under Trøndelag Arbeiderpartis fylkesårsmøte på Clarion Hotel og Congress Trondheim lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Fylkesårsmøtet i Trøndelag Arbeiderparti kan gå mot kampvotering mellom Marit Bjerkås og Ingvild Kjerkol etter nye runder med harde personangrep. Nestleder hyllet varslere og kritiserte partikulturen

– Etter i dag må vi se framover.

Det sa avtroppende fylkesleder Per Olav Skurdal Hopsø i sin åpningstale til årsmøtet i Trøndelag Arbeiderparti lørdag.

Men i møtelokalene så nok delegatene seg heller over skulderen av frykt for en dolk i ryggen.

Rita Ottervik, ordfører i Trondheim, mener fylkespartiet er på et «nullpunkt» etter de siste dagenes dramatiske konflikter.

– Det brukes maktmidler som jeg virkelig er overrasket over, sier Ottervik til NTB.

Sorti for Giske

Det begynte med at valgkomiteen mandag enstemmig innstilte Trond Giske som ny leder i Trøndelag Arbeiderparti.

Innstillingen utløste en flom av protester, og flere kvinner sto fram med sterke historier om ukultur og ubehagelige opplevelser i fylkespartiet. Det endte med at Trøndelag AUF torsdag trakk sin støtte til Giske.

Dermed falt innstillingen, og Giske ble vraket. Giske selv opplyste fredag at han ikke lenger er kandidat, og at han heller ikke vil stille til gjenvalg til Stortinget.

Ifølge ham blir belastningen for stor.

«Det er umulig å stå i en situasjon hvor verken grunnleggende rettsregler eller presseregler gjelder. Dette tar ikke slutt, folk kan uten dokumentasjon fremføre anklager mot meg hver gang jeg søker politiske verv. Det skjedde i fjor, det skjer igjen nå, og det vil kunne skje i fremtiden. Jeg har derfor sammen med familien min kommet til at jeg ikke lenger kan stå i dette, heller ikke i en renominasjon til Stortinget», skrev Giske på Facebook.

Nestleder Audun Lønmo Knudsrød i Trondheim Ap hyllet varslerne og kritiserte partikulturen i et innlegg under fylkesårsmøtet lørdag. Dagen før ble det kjent at Marit Bjerkås blir innstilt som ny leder og at Trond Giske gir seg i politikken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Nestleder Audun Lønmo Knudsrød i Trondheim Ap hyllet varslerne og kritiserte partikulturen i et innlegg under fylkesårsmøtet lørdag. Dagen før ble det kjent at Marit Bjerkås blir innstilt som ny leder og at Trond Giske gir seg i politikken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Endelig er det noen som tør

Nestleder Audun Lønmo Knudsrød i Trondheim Ap hyllet varslerne og kritiserte partikulturen i et innlegg under fylkesårsmøtet lørdag.

– Når jenter og unge kvinner i AUF må ha egne møter for å advare hverandre om hvilke menn de må passe seg for på årsmøtene våre, da er det noe riv ruskende gærent. Når de møtene fortsatt er nødvendige, da sier det noe om at kulturen ikke er tatt tak i. Det har ikke skjedd noen ting, sa Knudsrød i et flammende innlegg fra talerstolen under årsmøtet i Trøndelag Ap.

Han sa at han tror folk har fryktet å si ifra om kritikkverdige forhold i partiet.

– Alle har turt å si «maktkamp og mediepress». Ingen har turt å si «vi har et problem», sa Knudsrød.

Håper flere tør å si ifra

Han hyllet de unge kvinnene som har stått fram og fortalt om ukultur i Trøndelag Ap de siste dagene.

– Endelig er det noen som tør, og jeg håper flere tør. Og vi må være forberedt på at de sier ifra til noen andre enn oss inntil videre før den tilliten til oss er gjenoppbygd, sa Knudsrød, og fortsatte:

– Gina Berre, Ellen Reitan, Sandra Skillingsås: Dere er mine politiske forbilder.

Også leder Håkon Einarsve i Trøndelag AUF gikk ut mot partikulturen i sitt innlegg.

– De siste dagene har vært nødvendige, sa han.

Einarsve sa at partiet har plikt til å lytte når noen står fram med historier om kritikkverdige forhold.

– Hvis vi ikke har sett denne ukulturen med egne øyne, så er det ikke ofrenes feil. Da er det vi som ikke har gjort jobben vår.

– Dette er Trøndelag Arbeiderpartis oppgjør med metoo. Det er ikke bare et spill som tar slutt når medieoppmerksomheten dør. Det er et før og et etter dette årsmøtet, sa Einarsve.

Uventet innstilling

Ingvild Kjerkol reagerer på måten valgkomiteens leder Arild Grande har opptrådt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Ingvild Kjerkol reagerer på måten valgkomiteens leder Arild Grande har opptrådt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Fredag seilte stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol fra Stjørdal opp som ny favoritt til å bli fylkesleder.

Men da valgkomiteen la fram sin nye innstilling tidlig fredag kveld, var det overraskende med Marit Bjerkås fra Rennebu på topp.

Kort tid etter kunne flere medier melde at valgkomiteens leder Arild Grande hadde fortalt valgkomiteens medlemmer at han hadde mottatt informasjon om at det kunne komme et varsel mot Kjerkol dersom valgkomiteen innstilte henne som ny leder.

Dermed var det duket for nye runder med knallharde angrep lørdag.

Samtidig kunne NRK melde at det lå an til kampvotering på årsmøtet. Lørdag ettermiddag bekreftet flere kilder ifølge NRK at det ville komme benkeforslag om Kjerkol som fylkesleder i stedet for Bjerkås.

«Det groveste jeg har vært med på»

Kjerkol sa til NRK at det som skjedde kvelden i forveien, var «det groveste hun har vært med på».

– Lederen i valgkomiteen har brutt alt det vi har av rutiner for både valgprosesser og varslingsrutiner. Det må det tas et oppgjør med. Det vil ikke være å starte en ny kultur å fortsette det løpet Arild Grande har kjørt den siste uka, sa Kjerkol.

– Jeg tar varsling veldig alvorlig. Men rykter og tjuvtriks kan jeg ikke akseptere som mangeårige leder i Arbeiderpartiet, fortsatte hun.

Grande svarte med å beklage at «ting som ble sagt i dyp fortrolighet», hadde lekket ut.

– Den første personen jeg ringte etter møtet i valgkomiteen, var Ingvild Kjerkol. For å fortelle om både meldingen som jeg hadde mottatt, og hva jeg hadde gjort i valgkomiteen. Dette prøver vi å håndtere på en skikkelig måte, sa Grande.

Ifølge ham er det viktig å opptre med varsomhet overfor partifeller som sitter på vanskelige historier.

– Derfor er det veldig uheldig at disse tingene bevisst blir plantet i mediene, advarte Grande.

Personvernpolicy