Marit Bjerkås: – Det har vært en kjempeheftig uke

Marit Bjerkås og Trond Giske ankommer Trondheim Aps fylkesårsmøte på Clarion Hotel og Congress Trondheim lørdag. Dagen før ble det kjent at Marit Bjerkås blir innstilt som ny leder og at Trond Giske gir seg i politikken.
Marit Bjerkås og Trond Giske ankommer Trondheim Aps fylkesårsmøte på Clarion Hotel og Congress Trondheim lørdag. Dagen før ble det kjent at Marit Bjerkås blir innstilt som ny leder og at Trond Giske gir seg i politikken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Marit Bjerkås, som er innstilt som leder i Trøndelag Ap, mener den siste uken viser at hun har en stor jobb foran seg, dersom hun blir valgt til ny fylkesleder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det har vært en kjempeheftig uke, og det som har foregått har vært tøft for mange. Men jeg er veldig glad for at vi samles her nå og gleder meg til mange gode politiske diskusjoner gjennom dagen, sier Marit Bjerkås til NTB på vei inn til fylkesårsmøtet i Trøndelag Arbeiderparti.

Hun ble fredag innstilt som ny leder i Trøndelag Ap etter at AUF torsdag trakk sin støtte til Trond Giske. Lørdag skal den nye lederen velges på fylkesårsmøtet i Trondheim.

Det har vært turbulent i fylkeslaget etter at Giske ble enstemmig innstilt som ny fylkesleder.

– Tror du at du vil klare å samle partiet og skape ro i rekkene?

– Jeg er helt sikker på at jeg ikke har sjans til å klare det selv. Vi har et helt styre og er et godt lag, og så håper jeg at partiet og laget har lyst til å bidra til at vi kan bygge oss opp igjen, sier Bjerkås.

Hun sier at det som har kommet fram de siste dagene, viser at hun har en stor jobb foran seg.

Flere medier meldte tidligere fredag at stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol var favoritt til å bli ny leder da det ble klart at valgkomiteen ville komme med en ny innstilling. I stedet innstilte valgkomiteen på Bjerkås.

Marit Bjerkås sier at hun er forberedt på at det kan komme benkeforslag om Kjerkol, og at det kan gå til kampvotering under fylkesårsmøtet.

– Sånn som denne uken har vært, så vet vi ingenting før årsmøtet er ferdig. Det er jeg forberedt på, men samtidig er det en enstemmig innstilling som er lagt fram. Det blir uansett spennende å se hvordan dette går.

– Rykter og tjuvtriks

Fredag kveld meldte en rekke medier, blant annet TV 2, at valgkomitéleder Arild Grande skal ha mottatt signaler om at det ville kunne komme et varsel mot Ingvild Kjerkol, skulle komiteen innstille henne som ny fylkeslagsleder.

Til NRK sier Kjerkol at hun reagerer på behandlingen fra Grande.

– Lederen i valgkomiteen har brutt alt det vi har av rutiner for både valgprosesser og varslingsrutiner. Det må det tas et oppgjør med. Det vil ikke være å starte en ny kultur å fortsette det løpet Arild Grande har kjørt den siste uka, sier hun.

Kjerkol vil ikke kommentere om hun vil ta et oppgjør med Grande under lørdagens årsmøte.

– Jeg tar varsling veldig alvorlig. Men rykter og tjuvtriks kan jeg ikke akseptere som mangeårige leder i Arbeiderpartiet. Dette er det groveste jeg har vært med på, sier hun.