Boris Johnson ønsker etterforskning av antatt Navalnyj-forgiftning

Storbritannias statsminister Boris Johnson vil ha en uavhengig etterforskning av den mistenkte forgiftningen av den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj. Foto: Ben Stansall / AP / NTB scanpix
Storbritannias statsminister Boris Johnson vil ha en uavhengig etterforskning av den mistenkte forgiftningen av den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj. Foto: Ben Stansall / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannias statsminister Boris Johnson ønsker en uavhengig etterforskning av den antatte forgiftningen av den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi trenger en fullstendig og gjennomsiktig etterforskning av hva som har skjedd. Gjerningspersonene må holdes ansvarlige, og Storbritannia vil slutte seg til det internasjonale arbeidet for å sikre rettferdighet, sa Johnson onsdag.

Les også: Russisk forretningsmann truer med å ruinere Navalnyj

Stoltenberg støtter etterforskning

44 år gamle Aleksej Navalnyj får behandling på et sykehus i Berlin. Han ble plutselig syk på en flygning i Sibir i forrige uke. Tyske leger har fastslått at prøvene tatt av ham tyder på at han er blitt forgiftet.

Nato-leder Jens Stoltenberg støtter Johnsons krav om en uavhengig etterforskning.

– Vi må holde gjerningspersonene ansvarlige, sa Stoltenberg da han ankom et møte med EUs forsvarsministere i Berlin onsdag.

Han understreket at det ikke var grunnlag for å tvile på konklusjonene til de tyske legene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Giftige forbindelser: Seks prominente russere som hevder de ble forgiftet

Tidligere anklager mot Russland

Johnsons ønske om en uavhengig etterforskning kan bidra til å forverre det allerede anstrengte forholdet mellom Storbritannia og Russland, som har vært preget av tidligere britiske anklager om russiske forgiftninger.

Blant annet skyldte britene på Russlands president Vladimir Putin for den dødelige strålingsforgiftningen av den tidligere KGB-agenten Aleksandr Litvinenko i London i 2006.

De anklagde også Russland for å stå bak forgiftningen av dobbeltagenten Sergej Skripal i Salisbury i 2018. Skripal overlevde angrepet.

Britiske myndigheter hevder også at Russland driver innblanding i forkant av valget i desember, samt at russiske hackere forsøker å stjele informasjon om en coronavirusvaksine.

Russiske myndigheter nekter for alle anklagene.