Høyre igjen landets største parti

<p></p><p>Pilene for Høyre og partileder Erna Solberg (H) peker oppover på ny måling. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix</p>
Pilene for Høyre og partileder Erna Solberg (H) peker oppover på ny måling. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Høyre er igjen landets største parti, men det er fortsatt flertall for regjeringsskifte, viser ny måling.

Høyre har en oppslutning på 27,7 prosent, en fremgang på 3,3 prosentpoeng fra juni, viser målingen for august som Opinion har utført for FriFagbevegelse , Dagsavisen og Avisenes Nyhetsbyrå.

De rødgrønne partiene får 82 mandater

Etter en én måned på toppen får Arbeiderpartiet en oppslutning på 24,6 prosent, noe som er en tilbakegang på 0,6 prosentpoeng. Resultatet er på det nest laveste nivået så langt i år.

Senterpartiet øker svakt til 15,1 prosent og er dermed på sitt høyeste nivå siden koronakrisen startet i mars. Partiet har også høyest velgerlojalitet.

Målingen viser også at mens de tre rødgrønne partiene Ap, Sp og SV får 82 mandater alene, får dagens regjeringskoalisjon bare 54.

– Skal ikke store endringer til før flertallet endrer seg

– Høyre er det store og sterke partiet, men det skal ikke store endringer til før flertallet endrer seg. Hvilke partier som ligger over og under sperregrensen har mye å si. Det skal ikke flyttes mange velgere før flertallet bikker over på borgerlig side, sier Johannes Bergh, valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, til FriFagbevegelse.

Frp under ti prosent – Sp over 15 prosent

Partienes oppslutning er som følger (endring fra oktober i parentes): Ap 24,6 (-0,6), Høyre 27,7 (+3,3), Frp 9,8 (-0,6), Sp 15,1 (+0,5), SV 6,1 (-1,1), Venstre 3,1 (-0,5), KrF 3,3 (-0,6), MDG 4,6 (-1,1, Rødt 4,3 (0) og Andre 1,4 (+0,6).

Opinions partibarometer er basert på 964 telefonintervjuer gjennomført mellom 5. og 11. november. Feilmarginen varierer mellom 0,8 og 3 prosentpoeng og er størst for de største partiene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden