Europarådet: Urovekkende at Polen vil trekke seg fra kvinnevoldskonvensjon

Tusenvis av demonstranter i Warszawa protesterte fredag mot myndighetenes plan om å trekke seg fra Istanbul-konvensjonen, som søker å bekjempe vold mot kvinner. Europarådet sier søndag at avgjørelsen er «urovekkende». Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB scanpix
Tusenvis av demonstranter i Warszawa protesterte fredag mot myndighetenes plan om å trekke seg fra Istanbul-konvensjonen, som søker å bekjempe vold mot kvinner. Europarådet sier søndag at avgjørelsen er «urovekkende». Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Polens justisminister har varslet at landet skal trekke seg fra en konvensjon som skal bekjempe vold mot kvinner. Europarådet sier avgjørelsen er urovekkende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede mandag skal Polen starte prosessen med å trekke seg fra den såkalte Istanbul-konvensjonen, opplyste landets justisminister Zbigniew Ziobro i helga. Avtalen som Europarådet sto i spissen for å utforme, søker å bekjempe vold mot kvinner, inkludert vold i nære relasjoner, voldtekt i ekteskapet og kvinnelig kjønnslemlesting.

– Å trekke seg fra Istanbul-konvensjonen vil være veldig beklagelig og et stort steg tilbake i arbeidet med å beskytte kvinner i Europa fra vold, sier generalsekretær Marija Pejcinovic Buric i Europarådet i en uttalelse søndag.

Fredag demonstrerte rundt 2.000 mennesker i Polens hovedstad Warszawa mot planen om å trekke landet fra avtalen, som Polen underskrev i 2012 og inkorporerte i lovverket i 2015.

– Det er en oppfinnelse, en feministisk konstruksjon som har som mål å rettferdiggjøre en homofil ideologi, uttalte Ziobro da.

Avtalen inkluderer ingen krav om å tillate homofilt ekteskap, men den har likevel blitt kritisert for å fremme dette i også andre land, som Ungarn og Slovakia.

Personvernpolicy