Kaski inspirert av EU: Krever skatteparadisnekt for selskaper som får coronahjelp

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski mener selskaper som har bånd til skatteparadiser, ikke bør være kvalifisert for coronahjelp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski mener selskaper som har bånd til skatteparadiser, ikke bør være kvalifisert for coronahjelp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski mener regjeringen bør følge EUs råd og nekte statsstøtte til selskaper som har bånd til skatteparadiser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisjonen ba tidligere denne uka medlemslandene ta grep for å forhindre at pengene som gis i coronahjelp, havner i skatteparadiser.

Det er et råd som også regjeringen i Norge bør følge opp, mener Kaski.

– Når fellesskapet bruker så mye penger, mener jeg det er riktig å sette noen vilkår for hvordan disse pengene brukes. De bør ikke gå til selskaper som organiserer seg slik at de er i skatteparadiser, sier hun.

Kaski viser til at SV også tidligere i coronakrisen har fremmet lignende krav, uten å få gehør.

– Det er uforståelig at det øvrige flertallet ikke ville ha dette på plass, sier hun.

«Misbruk»

Budskapet fra EU-kommisjonen er at det ikke er akseptabelt at statsstøtte ender opp hos selskaper som bruker skatteparadiser til å vri seg unna skatteregningen i hjemlandet.

– Det vil være misbruk av nasjonale og europeiske budsjetter, på skattebetalernes og velferdssystemenes bekostning, sa kommisjonens visepresident Margrethe Vestager i en pressemelding da EU-kommisjonens henstilling ble lagt fram på tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vestager påpekte at Europa nå befinner seg i en situasjon der det gis eksepsjonelt mye statsstøtte for at næringslivet skal klare seg igjennom krisen.

Kaski mener det er verdt å merke seg at kommisjonen ikke er noe venstreradikalt organ.

– Men selv de skjønner at det er rimelig å stille noen vilkår, sier hun.

Har ikke rukket å vurdere rådet

Også Arbeiderpartiet mener regjeringen bør vurdere signalene fra Brussel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er klart at tiltak som andre land vurderer for å hindre at penger flyttes til skatteparadiser, også kan være relevante for oss i Norge. Problemet er det samme, sier stortingsrepresentant Nils Kristen Sandtrøen (Ap).

Støtteordningene er til for norske arbeidsplasser og norsk næringsliv i en kritisk situasjon, understreker han.

– Penger må ikke sløses vekk til skatteparadiser, sier Sandtrøen.

Nærings- og fiskeridepartementet, som har ansvar for regelverket, viser for sin del til at EU-kommisjonens henstilling nettopp er blitt publisert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har derfor ikke kunnet ta stilling til om og hvordan den eventuelt skal følges opp, sier pressekontakt Lotte Nilsen Brudevoll.

Tolv land på listen

EU-kommisjonens forslag er at de nasjonale regelverkene bør utformes slik at de blokkerer for statsstøtte til selskaper som:

* er skattemessig hjemmehørende i land som er oppført på EUs svarteliste over skatteparadiser

* er direkte eller indirekte kontrollert av aksjonærer i land på svartelisten

* direkte eller indirekte kontrollerer datterselskaper eller eier virksomheter som er permanent etablert i land på svartelisten

* deler eierskap med virksomheter i land på svartelisten

Tolv land er i dag oppført på EUs svarteliste over skatteparadiser: Amerikansk Samoa, Caymanøyene, De amerikanske Jomfruøyer, Fiji, Guam, Oman, Palau, Panama, Samoa, Seychellene, Trinidad og Tobago, Vanuatu.