Måling viser stor flertall for russisk grunnlovsreform

Medlemmer av valgkommisjonen hjelper en eldre velger (t.v.) med å stemme i landsbyen Nazija, 80 kilometer øst for St. Petersburg. Foto: Dmitrij Lovetskij / AP / NTB scanpix
Medlemmer av valgkommisjonen hjelper en eldre velger (t.v.) med å stemme i landsbyen Nazija, 80 kilometer øst for St. Petersburg. Foto: Dmitrij Lovetskij / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

To dager før den ukelange russiske folkeavstemningen er over, viser en valgdagsmåling at om lag 76 prosent sier at de har stemt ja til grunnlovsendringene.

Det har på forhånd vært ventet at endringene vil gå gjennom med stort flertall. De åpner for at president Vladimir Putin vil kunne stille til gjenvalg i 2024 og åpner muligheten for at han blir sittende i ytterligere tolv år – fram til 2036.

Grunnlovsendringene vil også innebære bedre pensjoner og høyere minstelønn.

Det statlige russiske gallupinstituttet VCIOM publiserte mandag en valgdagsmåling som viser at rundt 76 prosent har stemt for endringene siden valglokalene åpnet torsdag i forrige uke.

Putins historietime: Vesten har ikke lært den virkelige leksen etter andre verdenskrig

Undersøkelsen omfatter over 163.000 velgere i 25 regioner. 70 prosent av dem som ble spurt om å delta, sa ja.

Endringene åpner muligheten for at Putin kan bli sittende som president helt fram til 2036. Foto: Foto: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kreml / AP / NTB scanpix
Endringene åpner muligheten for at Putin kan bli sittende som president helt fram til 2036. Foto: Foto: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kreml / AP / NTB scanpix

En av lederne for valgobservatørgruppen Golos, Grigorij Melkonjants, mener at velgerne kan bli påvirket av at målingen blir publisert før folkeavstemningen er over onsdag kveld.

VCIOM begrunner publiseringen med at det har vært sterk etterspørsel etter dataene og avviser samtidig at dette vil kunne påvirke resultatet.

– Det er ikke et lovbrudd å publisere, skriver gallupinstituttets direktør, Valerij Fjodorov, i en kort skriftlig kommentar til nyhetsbyrået AFP.

Coronatunnelen: President Putins private sikkerhetssluse mot viruset

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært