Omstridt unntakstilstand oppheves i Ungarn

Ungarns statsminister Viktor Orbán under en tale han holdt i byen Satoraljaujhely tidligere denne måneden. Orban og hans regjering er tilsynelatende frivillig i ferd med å frasi seg fullmakter som gjør det mulig å styre ved dekret. Foto: Zoltan Mathe / MTI / AP / NTB scanpix
Ungarns statsminister Viktor Orbán under en tale han holdt i byen Satoraljaujhely tidligere denne måneden. Orban og hans regjering er tilsynelatende frivillig i ferd med å frasi seg fullmakter som gjør det mulig å styre ved dekret. Foto: Zoltan Mathe / MTI / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En omstridt unntakstilstand i Ungarn, som ga regjeringen svært mye makt for å håndtere coronakrisen, er i ferd med å bli opphevet.

Et vedtak om å heve unntakstilstanden ble gjort i nasjonalforsamlingen tirsdag. Her har regjeringspartiet Fidesz et stort flertall, og vedtaket er også tidligere blitt varslet av regjeringen.

Beslutningen vil formelt tre i kraft senere denne uken. Da mister statsminister Victor Orban fullmaktene som har gitt ham mulighet til å styre ved dekret uten å involvere nasjonalforsamlingen.

Han fikk denne muligheten da de folkevalgte vedtok en unntakslov i slutten av mars. Begrunnelsen var at regjeringen måtte ha frie tøyler for å bekjempe coronakrisen. Men kritikere både i og utenfor Ungarn fryktet at loven ville bli et nytt skritt i en langvarig prosess mot et stadig mer svekket demokrati.

Når regjeringens fullmakter nå oppheves, er begrunnelsen at coronasituasjonen er under kontroll. Ungarn har så langt registrert i overkant av 560 coronarelaterte dødsfall.

Menneskerettsaktivister mener imidlertid at Orban har brukt krisefullmaktene, mens han hadde dem, til å ytterligere svekke opposisjonen i landet. Ett eksempel er kutt i overføringer til kommuner som styres av opposisjonspartier.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært