Donald Trump vil nekte velgere å stemme via post, men hans pressesekretær har stemt per post i 10 år

<p>Det hvite hus' pressetalskvinne Kayleigh McEnany fra en pressekonferanse tirsdag 26.mai</p>
Det hvite hus' pressetalskvinne Kayleigh McEnany fra en pressekonferanse tirsdag 26.mai Foto: AP Photo/Evan Vucci

Det hvite hus' pressetalskvinne har støttet Donald Trump i hans ordkrig mot Twitter om stemmegivning per post. Selv har hun stemt per post 11 ganger de siste 10 årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag raste USAs president Donald Trump mot det han mener er sensur av konservative røster på sosiale medier.

Foranledningen for Trumps sinne er at mikrobloggtjenesten Twitter har merket to av presidentens meldinger om at stemmegivning via post fører til valgfusk, som potensielt villedende.

Senest torsdag tvitret presidenten med hint om at han vil gjøre noe med reguleringen av sosiale medier.

Donald Trump vil torsdag signere en egen presidentordre om sosiale medier, ifølge Det hvite hus, skriver NTB.

Det er ikke kjent hva innholdet vil være i ordren som USAs president ifølge Det hvite hus' kommunikasjonsdirektør Alyssa Farah skal signere torsdag.

Stemt mange ganger

Kayleigh McEnany, pressetalskvinne for Det hvite hus, har konsekvent støttet Donald Trumps holdninger til stemmegiving per post. I en rekke meldinger på Twitter skriver McEnany at stemmegivning per post kan føre til valgfusk og såkalt «Ballot harvesting», et fenomen hvor en eller flere personer samler inn andres stemmesedler før de avgis.

Les også: Trump har hyret inn pressesekretær fra Fox News

Nå viser det seg imidlertid at McEnany selv har stemt per post hele 11 ganger de siste 10 årene, ifølge en gjennomgang gjort av Tampa Bay Times. McEnany, som sammen med Trump er registrert som velger i delstaten Florida, stemte per post senest i mars måned, da under primærvalget til Det republikanske partiet, skriver avisen.

Les også: Nå truer Donald Trump med å stenge sosiale medier

– En enkel distinksjon media ikke fatter

McEnany selv mener Tampa Bay Times ikke forstår distinksjonen mellom å stemme per post fordi man ikke er fysisk tilstede i delstaten kontra regulær stemmegiving per post.

– Fraværstemme har ordet fravær inkludert av en grunn. Det betyr at du er ikke er tilstede i jurisdiksjonen eller er ute av stand til å stemme. President Trump motsetter seg Demokratenes plan om å politisere koronaviruset og utvide stemmegiving via post uten grunn, noe som øker muligheten for valgfusk. Dette er en enkel distinksjon media ikke fatter, skriver McEnany i en e-post til avisen.

Tampa Bay Times påpeker at delstaten Florida ikke har et system for såkalte «fraværstemmer», som best kan sammenlignes med forhåndsstemmer i Norge. I Florida kan enhver person stemme per post, selv uten fravær.

Tampa Bay Times har spurt McEnany om hun mener stemmelovgivningen i Florida bør forandres. McEnany har kritisert lignende lovgning på Twitter, men har ikke svart avisen.

Lest denne?: Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Personvernpolicy