Søreide: Brexitforsinkelser er utfordrende

<p>Selv om det ble videomøte i stedet for samling i Brussel, er utenriksminister Ine Eriksen Søreide glad for at det var mulig å gjennomføre det planlagte møtet i EØS-rådet. Statusmøtene holdes hvert halvår, og det var mye i diskutere denne gangen. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix</p>
Selv om det ble videomøte i stedet for samling i Brussel, er utenriksminister Ine Eriksen Søreide glad for at det var mulig å gjennomføre det planlagte møtet i EØS-rådet. Statusmøtene holdes hvert halvår, og det var mye i diskutere denne gangen. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Forsinkelsene i forhandlingene mellom EU og Storbritannia skaper også utfordringer for Norges forhandlinger med øyriket, sier utenriksminister Søreide.

Mandag satt Ine Eriksen Søreide (H) i et nesten fire timer langt videomøte med de andre EØS-landene, der forhandlingene etter den britiske utmeldingen var et viktig tema.

Selv om Norge – sammen med Island og Liechtenstein – skal forhandle en helt separat avtale med britene, er vi til også avhengige av fremdrift i forholdet mellom Brussel og London, forklarer hun til NTB.

– Når britene skal forhandle med alle samtidig, er det til dels et spørsmål om kapasitet. Det er også en del områder der det er nyttig for oss å kunne koble oss på løsninger de kommer fram til og som er relevante for oss. I tillegg er det noen ting vi er avhengige av å få løst fordi vi har forpliktelser som del av det indre markedet, sier statsråden.

Et spørsmål som er spesielt viktig for Norge, er fiskeri. Søreide sier Norge er opptatt av å komme i gang med trilaterale avtaler.

– Det er vi nødt til å ha, ettersom forvaltningen av enkelte bestander er felles for alle tre parter. Men det er også bestander som ikke er det, så det blir en kombinasjon av trilaterale og bilaterale løsninger. Men vi må begynne et sted.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært