Varsler sier Trump-regjeringen ikke hørte på coronaadvarsler

USAs helseminister Alex Azar anklages for å ha forsøk å bagatellisere coronautbruddet tidligere i år. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix
USAs helseminister Alex Azar anklages for å ha forsøk å bagatellisere coronautbruddet tidligere i år. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En omplassert helsetopp i USA hevder Trump-regjeringen nektet å lytte til coronaadvarslene hans tidligere i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rick Bright mistet stillingen sin som direktør for Biomedical Advanced Research and Development Authority for et par uker siden.

Etaten er underlagt USAs helsedepartement og involvert i arbeidet med å utvikle vaksiner mot coronaviruset.

Bright mener han ble omplassert fordi han var skeptisk til utbredt bruk av malariamedisinen hydroksyklorokin mot covid-19. President Donald Trump har en rekke ganger tatt til orde for å bruke medisinen.

Ledelsen i helsedepartementet ønsket å få store mengder av medikamentet ut til rammede områder i New York, skriver Bright i sin offisielle klage, som ble innlevert tirsdag.

Selv mente han, i likhet med mange andre eksperter, at det var for lite vitenskapelig belegg til å bruke medisinen i stor skala. Han var også bekymret for farlige bivirkninger.

I klagen skriver Bright også at han forsøkte å advare om coronaviruset etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) kom med en advarsel i januar.

Han møtte angivelig motstand fra ledelsen i helsedepartementet og helseminister Alex Azar.

– Han ga inntrykk av å ville nedtone denne katastrofale hendelsen, skriver Bright.