Høyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe

Viktor Orbán og regjeringspartiet Fidesz risikerer å bli kastet helt ut av den konservative europeiske alliansen EPP.
Viktor Orbán og regjeringspartiet Fidesz risikerer å bli kastet helt ut av den konservative europeiske alliansen EPP. Foto: Zoltan Mathe / AP

Erna Solberg og tolv andre konservative partiledere vil avbryte samarbeidet med partiet til Ungarns statsminister Viktor Orbán.

Partilederne har kommet med en felles erklæring der de uttrykker «dyp bekymring for den politiske utviklingen i Ungarn». De trekker særlig fram en omstridt unntakslov som ble vedtatt tidligere denne uken i forbindelse med koronakrisen. Der gir den ungarske nasjonalforsamlingen Orbán fullmakt til å styre ved dekret på ubestemt tid.

– Vi går en vanskelig tid i møte. Et sterkt og samlet Europa, som forplikter seg til verdiene det er tuftet på – frihet, demokrati, likhet, rettsstatens prinsipper og respekt for menneskerettigheter og menneskeverd – er nødvendig for oss alle, skriver lederne.

Ungarns regjeringsparti Fidesz er allerede suspendert på ubestemt tid fra partigruppen EPP. Konservative EPP er den største gruppen i EU-parlamentet.

Personvernpolicy