Lege-veteran fortviler:

– Før EØS hadde vi statlig Medisinaldepot. Nå har vi medisinmangel

MEDISINMANGEL: – Norge ga fra seg kontrollen med medisinberedskap da statsmonopolet Norsk Medisinaldepot ble avviklet fordi det ikke var forenlig med EØS-avtalen, sier pensjonert overlege Astor Reigstad.
MEDISINMANGEL: – Norge ga fra seg kontrollen med medisinberedskap da statsmonopolet Norsk Medisinaldepot ble avviklet fordi det ikke var forenlig med EØS-avtalen, sier pensjonert overlege Astor Reigstad. Foto: privat

Lenge før corona-krisen var det ikke bare mangel på smittevernutstyr, men legemidler i Norge. Pensjonert overlege Astor Reigstad beklager at statsmonopolet som skulle trygge beredskapen, ble avviklet.

– Norge er veldig sårbart ved en eventuell krig eller krisesituasjon, idet egenproduksjon av medisiner er relativt liten. Stort sett alt engangsutstyr som brukes i våre sykehus, må også importeres, sa Frps respekterte helsepolitiker John Alvheim i Stortinget 27. mars 1996.

– Det er således særdeles viktig at en i tillegg til beredskapslagrene for det enkelte sykehus også har et tilstrekkelig sentralt lager av medisiner og sykepleieartikler, la han til.

Diskusjonen dreide seg om det da statlige monopolet Norsk Medisinaldepot (NMD), som blant sine mange oppgaver skulle sikre at det til enhver tid var et betryggende beredskapslager av medisiner i Norge.

To tiår senere viste det seg at situasjonen Alvheim var opptatt av å unngå, har oppstått i Norge.

De siste årene har nyhet på nyhet kommet om at medisiner mangler, at globale, kompliserte verdikjeder har gjort oss svært så sårbare.

Nå rykker pensjonert overlege ved Rikshospitalet, Astor Reigstad ut. Han satt i sin tid også i Norsk Medisinaldepots (NMD) råd og bedriftsforsamling.

Fra statsmonopol til USA-gigant

– Statsmonopolet måtte bort da vi fikk EØS-avtalen fordi monopolet var ulovlig etter EUs regler. Nå har vi fått et nytt monopol. Det er McKesson Corporation, et gigantisk selskap som har kontroll over hele verdikjeden, som eier NMD, sier Reigstad til ABC Nyheter.

NMD er fortsatt et stort grossistfirma for legemidler i Norge, og eier også apotekkjeden Vitus. I mellomtida hadde stortingsflertallet privatisert selskapet.

– Nå sitter de borti Amerika og kontrollerer apoteket i Hammerfest. Det er åpenbart at et selskap med omsetning på 190 milliarder dollar i året, har kontroll over hvilke varer som skal gå nedover i kjeden. En monopolisering til de grader, fortsetter han.

FRA STAT TIL USA: Norsk Medisinaldepot AS på Kalbakken eies nå av verdens 7. rikeste konsern, som i USA får søksmål mot seg for å spre opioidepidemi. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
FRA STAT TIL USA: Norsk Medisinaldepot AS på Kalbakken eies nå av verdens 7. rikeste konsern, som i USA får søksmål mot seg for å spre opioidepidemi. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Ifølge Fortunes liste over verdens 500 største selskaper ligger McKesson på 7. plass med en omsetning på over 208 milliarder dollar.

På hjemmebane er de i likhet med andre legemiddelselskaper saksøkt med påstand om å være med på å spre den dødelig opioidepidemien i USA.

Til sammenligning var deres selskap i Norge, NMD, mens det var et statlig monopol, i tillegg til oppgaven med beredskapslagring av medisiner, pålagt å arbeide for å hindre misbruk av legemidler i Norge.

Stats-AS, delprivatisert, helprivatisert

Så hva har skjedd med statsmonopolet John Alvheim var bekymret for i 1996?

Få år tidligere, 13. november 1992 hadde hans eget parti Frp sammen med Ap, Høyre og KrF vedtatt å omgjøre NMD fra statsbedrift til statsaksjeselskap. Bak lå hensynet til EØS-avtalen som var inngått.

Fortsatt var NMD statlig. Men allerede i behandlingen av denne saka slo flertallet fast at NMD også som statsaksjeselskap «vil kunne oppfattes å ha konkurransefortrinn i forhold til andre engrosselskaper, og at

Næringsdepartementet har påpekt de mulige konflikter statsforetaksmodellen kan komme i i forhold til konkurransebestemmelsene i EØS-avtalen.»

I 1998 vedtok Stortinget delprivatisering av NMD, salg av 66 prosent av aksjene. Heller ikke dette var nok for flertallet. Mot Senterpartiets og SVs vilje ble hele greia solgt til tyske Gehe AG i 2001.

Nå er det altså den amerikanske giganten McKesson som sitter på selskapet.

– Enklere å holde beredskapslager da

«Da vi ga fra oss kontrollen», skrev så Astor Reigstad om det som har skjedd med NMD i en kronikk i Klassekampen 17. mars i år.

Her påpeker han at Norge ikke lenger har en sikker forsyning av legemidler, som

vaksine mot lungebetennelse. En vaksine helsemyndighetene jo har anbefalt alle over 65 år ta på grunn av corona-pandemien.

Men da ABC Nyheter nylig skulle kjøpe vaksinen mot lungebetennelse på ett av de få apotekene i Oslo som fortsatt hadde, fikk vi den siste dosen og beskjed om at nye forsyninger vil komme om en drøy måned.

Reigstads anklage er at myndighetene i Norge med salget av NMD ga fra seg et viktig instrument for å gi befolkningen en sikker og god legemiddelforsyning.

– Hadde det statlige monopolet NMD et bedre beredskapslager av legemidler den gangen?

– De ble pålagt å alltid ha fylt opp lagrene sånn som det skulle være. De måtte også passe på at legemidlene ikke ble for gamle heller. De tok ut og solgte på vanlig måte for at det ikke skulle bli for gammelt, og så kjøpe inn igjen. Hadde de sett en krise i emning som nå, kunne staten via sitt eget selskap kjøpe opp legemidler i god tid. Det var mye enklere å holde en god beredskap med et statlig monopol, mener Reigstad.

Statssekretæren: Ville ikke hjulpet

Høyre var hele tiden motstander av det statlige monopolet NMD, som kom i drift i 1957.

ANNE GRETHE ERLANDSEN: Et statlig monopol ville ikke hjulpet i komplisert tid for legemidler. Foto: Helse- og omsorgsdepartementet
ANNE GRETHE ERLANDSEN: Et statlig monopol ville ikke hjulpet i komplisert tid for legemidler. Foto: Helse- og omsorgsdepartementet

Heller ikke i dag tror den politiske ledelsen i Helse- og omsorgsdepartementet at et statlig monopol på beredskapslagring ville hjulpet.

– Kan opphevelsen av NMDs monopol og oppgaver for å sikre beredskap, for deretter å bli solgt til et internasjonalt konsern, ha påvirket beredskapen for å ha tilstrekkelige legemidler her i landet?

– NMDs monopol ble opphevet for nesten 30 år siden i en tid hvor både markedet og tilgangen til legemidler var en helt annen. Legemiddelmarkedet er i dag i mye større grad internasjonalt med globale forsyningslinjer. Det er lite trolig at legemiddelberedskapen ville vært bedre ivaretatt gjennom den ordningen Norge hadde for 30 år siden, svarer statssekretær Anne Grete Erlandsen (H) i en epost.

– Tilgang til legemidler er generelt en utfordring i Norge og Europa, også før utbruddet av coronaviruset. En stor andel av produksjon av virkestoffer og mellomprodukter foregår i stor grad i Kina og andre lavkostland i Asia, fortsetter hun.

– Ifølge EUs legemiddelbyrå (EMA) er ikke legemiddeltilgangen i EU/EØS i dag påvirket av coronaviruset. Likevel er det mye usikkerhet, og vi kan komme til å se at tilgangen til legemidler påvirkes av utbruddet, skriver statssekretær Erlandsen.

Arbeiderpartiet fra gründer til avvikler

Arbeidrepartiregjeringen ledet av Einar Gerhardsen sto bak opprettelsen av NMD, som ble gjort til et viktig helspolitisk instrument.

Senere ble det Arbeiderpartiet under Gro Harlem Brundtland som skulle stå i spissen for EØS-tilpasningen av statselskapet, og senere Ap-regjeringen bidro til privatisering.

«Det er et paradoks at en person som selv er lege, hvis politikerfar hadde vært med å kjempe for å få NMD opprettet, og som selv ble sjef for Verdens helseorganisasjon, var den som kom til å oppfylle Høyres drøm om

nedleggelse av Norsk Medisinaldepot», skriver Astor Reigstad i sin kronikk.

Gro Harlem Brundtlands far Gudmund Harlem var i sin tid sosialminister med ansvar for NMD.

Selv fikk Gro tre dager etter omgjøringen av NMD til statsaksjeselskap, 16. november 1992, stortingsflertall for å utlyse folkeavstemning om norsk medlemskap i EU.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:12 Putin stenger alle grenser16:10 Tre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47 Over 100 coronasmittede døde i Sverige15:40 Første corona-dødsfall i Telemark15:06 De rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54 Norge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31 Nærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44 Høyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20 Forskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02 Ett år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06 Uvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25 Spillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09 Erna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49 Coronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09 Helt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08 Ingen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58 Forsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39 Etterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00 Melby utreder utvidet skoleåpning06:50 Legendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:45 3.845 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26404:43 Serbisk mann fengslet i tre år for å ha brutt isolasjon04:20 70–80 personer isolert etter steinras i Sauda04:12 Ingen lokalt smittede i Kina02:22 Seks nordmenn på koronafritt kontinent02:01 Kombinert-ansatte permitteres01:39 Syrelekkasje stopper ikke Kavlis produksjon01:33 Omfattende politisperringer rundt Finlands hovedstad00:54 Tidligere general i Venezuela har meldt seg etter amerikansk narkosiktelse22:51 Lampard: – Vanskelig for Chelsea-spillerne å være motiverte i denne krisen22:39 Over 100.000 registrerte smittetilfeller i USA22:14 Trump tyr til krigslov: – Avgjørende for nasjonen21:51 Trump har signert omfattende krisepakke21:45 Ahus med nye retningslinjer for behandling av coronapasienter i livets siste fase21:21 Skolenes landsforbund ber kunnskapsministeren utsette innføring av skolereform: – Uansvarlig20:56 AUF: Norge må hente 3.500 Moria-flyktninger20:26 Fem nye coronadødsfall meldt i Norge fredag20:18 Svensk syklist vil avlyse Tour de France om rittet går uten tilskuere19:37 Fire døde på nederlandsk cruiseskip19:21 Oddbjørn overlevde norgeshistoriens verste arbeidsulykke: – Venner ble delt i to19:13 EU-rådgiver ut mot corona-strategien: – Vi skyver epidemien foran oss18:36 Serviceteknikere i Coca-Cola vant: Reisetid er arbeidstid, slår Høyesterett fast18:23 Mann dømt til 45 dagers fengsel etter kollisjon med Sigvart Dagsland18:18 Derfor er dødstallene i Sverige og Danmark høyere enn i Norge17:40 Historisk høy oppslutning om Trump17:39 Syklist omkom etter påkjørsel i Holmestrand17:14 «Supermennesker»: Slik vi forskere utnytte de som er friske fra corona17:13 Märtha Louise åpner om sorgen: – Vanskeligste vi har vært gjennom16:45 Ødegaards lagkompis om viruskrisen i Spania: – Blir verre og verre16:40 Giske raser mot Raja: – Virker helt misforstått16:33 Oljeprisen på det laveste siden 200316:22 Norge henter ikke hjem soldater16:02 WHO starter coronastudie i Norge15:39 Skiforbundet permitterer 96 ansatte, har tapt 30 millioner på få uker15:35 Italienske aviser hardt ut mot «stygt» og «dødt» EU15:32 Gamletreneren om Haaland-overgangen: – Erling var usikker14:58 Nytt system for distribusjon av verneutstyr14:48 Høyesterett ga økt samvær i barnevernssak – foreldre vant fram med anke i en annen sak14:38 Økende vilje hos toppklubbene til å stoppe Premier League-sesongen14:21 Nkom vil regulere mobilmarkedet strengere14:21 Jensen-saken tatt opp til doms14:19 Coronaviruset har spredt seg til nesten alle verdens land14:15 Yngste døde i Norge var 69 år – yngste på intensiv er 14 år14:01 Sverige forbyr ansamlinger av flere enn 50 personer14:01 Avsporing på Dovrebanen13:50 Kina stenger grensene for utlendinger13:31 Narkobandene håndhever portforbudet – bryter du det, kan du bli drept12:57 Nye datoer for utsatt sommer-OL kommer innen tre uker12:56 Budsjettunderskuddet øker med over 135 milliarder kroner12:46 Dødstallet i Spania stiger12:45 Solberg: Kunne ikke unngått de mest inngripende tiltakene12:31 Boris Johnson er smittet av coronaviruset12:20 Regjeringen hjelper pakkereiseselskaper12:19 Regjeringen forlenger dagpengeperioden11:57 Høy luftforurensning til tross for coronatiltak11:46 Kvinne tiltalt for uaktsomt drap etter badedødsfall i omsorgsbolig11:37 Nødhjelpsordningen: Slik blir søknadsprosessen11:36 Tallet på døde øker i Iran11:25 Storsponsor forlenger ikke millionavtale med norsk langrenn11:19 Mann i 40-årene siktet for overgrep mot barn11:18 Titusener av turister strandet i Asia10:54 Over 1.000 coronasmittede i Russland10:53 Norway Chess utsatt til oktober10:52 Krekars familie fortviler: – Han ble brutalt frarøvet oss av den norske stat10:48 India kutter renten for å stimulere økonomien10:42 Oppfordrer til brannøvelse i hjemmet10:42 Nesten 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:25 Politet: Mer råkjøring under virusutbruddet10:07 Solid børsoppgang i Tokyo10:07 Oslo Børs faller fredag10:06 23-åring døde i kajakkulykke på Mjøsa09:44 Kunde fikk ikke kjøpt truser fordi de ligger på belgisk side09:14 Jordmorforbundet beroliger gravide som har corona-frykt09:13 To barn og en mann funnet døde i brennende bil i Sverige09:11 Regjeringen vil dekke en andel av faste utgifter for bedrifter09:10 FA avbryter seriespill og annullerer resultater09:08 NHO-sjefen: – En tsunami over norske bedrifter
Siste nytt
16:12Helse og livsstilPutin stenger alle grenser16:10NorgeTre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47Helse og livsstilOver 100 coronasmittede døde i Sverige15:40Helse og livsstilFørste corona-dødsfall i Telemark15:06NorgeDe rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54NorgeNorge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31VerdenNærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44PolitikkHøyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20Helse og livsstilForskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02SportEtt år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06NorgeUvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25PolitikkSpillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09NorgeErna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49NorgeCoronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09ReiseHelt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08NorgeIngen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58VerdenForsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39NorgeEtterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00NorgeMelby utreder utvidet skoleåpning06:50VerdenLegendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:45Norge3.845 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26404:43VerdenSerbisk mann fengslet i tre år for å ha brutt isolasjon04:20Norge70–80 personer isolert etter steinras i Sauda04:12VerdenIngen lokalt smittede i Kina02:22NorgeSeks nordmenn på koronafritt kontinent02:01SportKombinert-ansatte permitteres01:39NorgeSyrelekkasje stopper ikke Kavlis produksjon01:33VerdenOmfattende politisperringer rundt Finlands hovedstad00:54VerdenTidligere general i Venezuela har meldt seg etter amerikansk narkosiktelse22:51SportLampard: – Vanskelig for Chelsea-spillerne å være motiverte i denne krisen22:39VerdenOver 100.000 registrerte smittetilfeller i USA22:14NorgeTrump tyr til krigslov: – Avgjørende for nasjonen21:51NorgeTrump har signert omfattende krisepakke21:45NorgeAhus med nye retningslinjer for behandling av coronapasienter i livets siste fase21:21VerdenSkolenes landsforbund ber kunnskapsministeren utsette innføring av skolereform: – Uansvarlig20:56NorgeAUF: Norge må hente 3.500 Moria-flyktninger20:26NorgeFem nye coronadødsfall meldt i Norge fredag20:18NorgeSvensk syklist vil avlyse Tour de France om rittet går uten tilskuere19:37VerdenFire døde på nederlandsk cruiseskip19:21Helse og livsstilOddbjørn overlevde norgeshistoriens verste arbeidsulykke: – Venner ble delt i to19:13Helse og livsstilEU-rådgiver ut mot corona-strategien: – Vi skyver epidemien foran oss18:36NorgeServiceteknikere i Coca-Cola vant: Reisetid er arbeidstid, slår Høyesterett fast18:23NorgeMann dømt til 45 dagers fengsel etter kollisjon med Sigvart Dagsland18:18NorgeDerfor er dødstallene i Sverige og Danmark høyere enn i Norge17:40NorgeHistorisk høy oppslutning om Trump17:39NorgeSyklist omkom etter påkjørsel i Holmestrand17:14Helse og livsstil«Supermennesker»: Slik vi forskere utnytte de som er friske fra corona17:13NorgeMärtha Louise åpner om sorgen: – Vanskeligste vi har vært gjennom16:45SportØdegaards lagkompis om viruskrisen i Spania: – Blir verre og verre16:40PengerGiske raser mot Raja: – Virker helt misforstått16:33NorgeOljeprisen på det laveste siden 200316:22NorgeNorge henter ikke hjem soldater16:02NorgeWHO starter coronastudie i Norge15:39SportSkiforbundet permitterer 96 ansatte, har tapt 30 millioner på få uker15:35VerdenItalienske aviser hardt ut mot «stygt» og «dødt» EU15:32SportGamletreneren om Haaland-overgangen: – Erling var usikker14:58Helse og livsstilNytt system for distribusjon av verneutstyr14:48NorgeHøyesterett ga økt samvær i barnevernssak – foreldre vant fram med anke i en annen sak14:38SportØkende vilje hos toppklubbene til å stoppe Premier League-sesongen14:21PengerNkom vil regulere mobilmarkedet strengere14:21NorgeJensen-saken tatt opp til doms14:19Helse og livsstilCoronaviruset har spredt seg til nesten alle verdens land14:15NorgeYngste døde i Norge var 69 år – yngste på intensiv er 14 år14:01Helse og livsstilSverige forbyr ansamlinger av flere enn 50 personer14:01NorgeAvsporing på Dovrebanen13:50VerdenKina stenger grensene for utlendinger13:31VerdenNarkobandene håndhever portforbudet – bryter du det, kan du bli drept12:57SportNye datoer for utsatt sommer-OL kommer innen tre uker12:56PengerBudsjettunderskuddet øker med over 135 milliarder kroner12:46VerdenDødstallet i Spania stiger12:45PolitikkSolberg: Kunne ikke unngått de mest inngripende tiltakene12:31PolitikkBoris Johnson er smittet av coronaviruset12:20ReiseRegjeringen hjelper pakkereiseselskaper12:19PengerRegjeringen forlenger dagpengeperioden11:57NorgeHøy luftforurensning til tross for coronatiltak11:46NorgeKvinne tiltalt for uaktsomt drap etter badedødsfall i omsorgsbolig11:37PengerNødhjelpsordningen: Slik blir søknadsprosessen11:36VerdenTallet på døde øker i Iran11:25SportStorsponsor forlenger ikke millionavtale med norsk langrenn11:19NorgeMann i 40-årene siktet for overgrep mot barn11:18ReiseTitusener av turister strandet i Asia10:54VerdenOver 1.000 coronasmittede i Russland10:53SportNorway Chess utsatt til oktober10:52PolitikkKrekars familie fortviler: – Han ble brutalt frarøvet oss av den norske stat10:48PengerIndia kutter renten for å stimulere økonomien10:42NorgeOppfordrer til brannøvelse i hjemmet10:42PengerNesten 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:25MotorPolitet: Mer råkjøring under virusutbruddet10:07PengerSolid børsoppgang i Tokyo10:07PengerOslo Børs faller fredag10:06Norge23-åring døde i kajakkulykke på Mjøsa09:44VerdenKunde fikk ikke kjøpt truser fordi de ligger på belgisk side09:14Helse og livsstilJordmorforbundet beroliger gravide som har corona-frykt09:13VerdenTo barn og en mann funnet døde i brennende bil i Sverige09:11PengerRegjeringen vil dekke en andel av faste utgifter for bedrifter09:10SportFA avbryter seriespill og annullerer resultater09:08PengerNHO-sjefen: – En tsunami over norske bedrifter
Populært