Duket for duell mellom Biden og Sanders

Senator Bernie Sanders er fortsatt en av favorittene til å bli Demokratenes presidentkandidat. Men i flere delstater gjorde han det dårligere enn hva meningsmålingene tilsa.
Senator Bernie Sanders er fortsatt en av favorittene til å bli Demokratenes presidentkandidat. Men i flere delstater gjorde han det dårligere enn hva meningsmålingene tilsa. Foto: Matt Rourke / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Joe Biden kan juble over et comeback som få trodde på, mens Bernie Sanders' favorittstempel har bleknet. Demokratenes to fløyer har fått hver sin hovedkandidat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nøyaktig det resultatet som partiet og dets moderate fløy har ønsket, sier den svenske USA-eksperten Frida Stranne om Bidens framgang på supertirsdagen.

USAs tidligere visepresident ligger an til å vinne minst 9 av de 14 delstatene som holdt nominasjonsvalg tirsdag, mens Sanders må nøye seg med fire eller fem. Resultatet fra Maine var onsdag formiddag ennå ikke klart.

USAs tidligere visepresident Joe Biden, som for få uker siden ble spådd en elendig nominasjonskamp, gjorde det svært bra under nominasjonsvalget i de i alt 14 delstatene tirsdag. Foto: Marcio Jose Sanchez / AP
USAs tidligere visepresident Joe Biden, som for få uker siden ble spådd en elendig nominasjonskamp, gjorde det svært bra under nominasjonsvalget i de i alt 14 delstatene tirsdag. Foto: Marcio Jose Sanchez / AP

Biden fikk både flest stemmer i Texas og Virginia samt Massachusetts, Elizabeth Warrens hjemstat. I alle de tre delstatene har Sanders ledet på meningsmålingene. I tillegg vant han i North Carolina, Minnesota, Tennessee, Alabama, Oklahoma og Arkansas.

– En oppsiktsvekkende seier, bedre enn alle forventninger, sier den amerikanske statsviteren Raphael Sonenshein ved California State University til nyhetsbyrået TT.

Sanders tok California

Sanders ligger an til en overlegen seier i California, men uten «førstepremien» hadde det sett stusslig ut for 78-åringen, som tilhører Demokratenes venstrefløy. I tre andre delstater fikk han flest stemmer: Colorado, Utah og hjemstaten Vermont.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med tirsdagens resultat er det duket for et intenst oppgjør mellom Demokratenes to fløyer: Den sentrumsorienterte som støttes av den gamle partieliten, og den mer venstreorienterte, som appellerer til mer progressive velgere, blant dem mange unge.

Flere av Sanders' tilhengere var tydelig skuffet da resultatene tikket inn natt til onsdag. Men hovedpersonen holdt fast på at han kommer til å vinne Demokratenes nominasjonskamp og sørge for at Donald Trump forlater Det hvite hus. Han gikk også løs på Biden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi utfordrer det politiske etablissementet. Du kan ikke slå Trump med den samme gamle politikken, sa Sanders foran en entusiastisk tilhengerskare.

Frida Sanne mener at resultatet likevel må være en stor skuffelse for Sanders, som hadde håpet at supertirsdagen ville gi ham et forsprang som det ville vært umulig for de andre kandidatene å ta igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gjenstår fortsatt rundt 30 nominasjonsvalg fram til Demokratenes landsmøte i midten av juli, der opptil 4.750 delegater skal avgjøre hvem som blir Trumps utfordrer.

Skuffende for Warren

Et viktig spørsmål nå er hva de tre andre gjenværende kandidatene vil gjøre. Den erfarne senatoren Elizabeth Warren, som i likhet med Sanders tilhører venstrefløyen, har så langt i nominasjonskampen ikke sikret seg en eneste første- eller andreplass.

Skuffelsen var trolig ikke mindre for Michael Bloomberg, New Yorks tidligere borgermester, som har brukt milliarder av sin egen formue på en stor reklamekampanje uten å stille som kandidat i de fire første nominasjonsvalgene. Supertirsdagen var ment å bli en sterk debut, men den ukonvensjonelle strategien fungerte ikke. Et plaster på såret var seieren i territoriet Amerikansk Samoa.

Ifølge nyhetsbyrået AP trekker Bloomberg seg fra Demokratenes nominasjonskamp og omfavner Joe Biden.

Den femte kandidaten, kongressrepresentanten Tulsi Gabbard, ligger langt bak og ser kun ut til å ha sikret seg én delegat.