Sivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte

VIDEO: Dette er Sivertsen-saken

I mars skal fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen (H) diskutere statsstøtte til et aksjeselskap der han var styreleder fram til 17. februar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagen etter at det formelt ble registrert i Brønnøysundregistrene at Sivertsen trakk seg fra vervet, takket fiskeriministeren ja til å møte med aksjeselskapet Blått kompetansesenter nord, skriver Fiskeribladet.

Selskapet er eid av sju sjømatbedrifter, Troms fylkeskommune og kommunene Lenvik og Skjervøy og har forventninger til mulig statsstøtte fra Fiskeridepartementet.

– Statlig finansiering av kompetansesenteret er en naturlig del av en vurdering om hvordan disse sentrene skal drives og vil bli tatt opp møtet vi skal ha med statsråden, sier Håvard Høgstad til avisen.

Stod registrert som styreleder

Høgstad er nestleder i styret, der Sivertsen inntil nylig satt som styreleder, før han trakk seg formelt fra styret 29. januar i år. Det var likevel først 17. februar han formelt registrerte fra seg vervet i Brønnøysundregistrene. Det skjedde en måned etter at Sivertsen tok over som fiskeriminister.

Dagbladet avslørte tidligere i februar at Sivertsen fikk utbetalt 120.000 kroner i etterlønn som ordfører i Lenvik kommune samtidig som han mottok full lønn som statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet. Det ble også kjent at Sivertsen søkte om etterlønn etter at han ble statssekretær.

Fra Sivertsen ble utnevnt som statssekretær i Næringsdepartementet 1. november 2019, og tre uker etter at han ble utnevnt til fiskeriminister 24. januar 2020, har Sivertsen stått registrert som styreleder i selskapet, skriver Fiskeribladet.

Han har ikke deltatt på styremøter i aksjeselskapet siden 27. september 2019.

VIDEO: – Denne saken ble helt feil

Lyttemøte

Politisk rådgiver Vanja Terentieff skriver i en epost at Sivertsen slettet sitt navn da han ble gjort oppmerksom på at han fortsatt var oppført i Brønnøysundregistrene. Hun legger til at statsråden fratrådte formelt 24. januar.

Terentieff påpeker at Sivertsen som fiskeri- og sjømatminister er opptatt av å møte aktører innen sjømatnæringen for å få lytte og for å få innspill.

– Møtet statsråden har avtalt 12. mars med tre av de blå kompetansesentrene, er et slikt lyttemøte, skriver Terentieff.

– Dersom det skulle komme enkeltsaker der det kunne reises spørsmål om habilitet, vil Sivertsen vurdere dette på vanlig måte. Utgangspunktet er at en statsråd avgjør spørsmål om egen habilitet, eventuelt i samråd med embetsverket», skriver hun videre.

Solberg har tillit

Statsminister Erna Solberg (H) erklærte så sent som tirsdag at hun har tillit til Sivertsen, men rådet ham til å melde seg ut av Frimurerlosjen etter avsløringer om at fiskeriministeren var et høytstående medlem.

Onsdag fulgte Sivertsen rådet til statsministeren og meldte seg ut.

Torsdag rullet saken videre da det ble kjent i Aftenposten at Sivertsen skrev under på en årsmelding fra et byggefirma i januar i kraft av å være styreleder, trass i at han mandag hevdet at han frasa seg alle styreverv da han ble utnevnt til statssekretær i november.