Opposisjonen:Regjeringens håndtering av trygdeskandalen er sterkt kritikkverdig

Aps Eva Kristin Hansen og SVs Freddy André Øvstegård i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité mener regjeringens håndtering av trygdeskandalen er sterkt kritikkverdig. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Aps Eva Kristin Hansen og SVs Freddy André Øvstegård i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité mener regjeringens håndtering av trygdeskandalen er sterkt kritikkverdig. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringens håndtering av trygdeskandalen er sterkt kritikkverdig, mener de rødgrønne. Frp og regjeringspartiene vil ikke være med på den hardeste kritikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi synes ikke håndteringen har vært god nok, sier saksordfører Eva Kristin Hansen (Ap) til NTB.

– Regjeringen reagerte altfor sent. Det har vært alvorlige feil i direktoratet opp mot departementet, slik at man ikke oppdaget feilen, selv om mange diskuterte det, legger hun til.

De tre opposisjonspartienes felles markering fremkommer i komiteens innstilling, som ble avgitt tirsdag.

«Regjeringens håndtering av sak om praktiseringen av EUs trygdeforordning 883/2004 artikkel 21 er sterkt kritikkverdig,» heter det i formuleringen i innstillingen.

Men uten Frps støtte får ikke opposisjonen flertall i stortingssalen for sitt forslag om et såkalt daddelvedtak.

– Mange kunne sluppet fengsel

Kjernen i saken er at Nav siden 2012 har feiltolket EU-forordningen, som gir rett til å ta med seg sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger til andre EØS-land. Minst 78 personer antas å være uriktig dømt for trygdesvindel på grunn av feil rettsanvendelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener Riksadvokatembetet burde vært koblet inn mye tidligere, sier Hansen.

Hun viser til at mange mennesker, ifølge Riksadvokaten, kunne sluppet fengselsstraff hvis saken hadde blitt avdekket tidligere.

SVs Freddy André Øvstegård minner om at saken handler om at «en rekke personer er blitt utsatt for justismord fra staten». Han peker på at dette kunne vært hindret hvis regjeringen faktisk hadde reagert tidligere.

– Jeg mener det er en hån mot ofrene for trygdeskandalen at de borgerlige partiene, inkludert Frp, velger å beskytte regjeringen heller enn å plassere politisk ansvar, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV, Rødt og MDG varslet før Frps regjeringsexit at de ville stille mistillit mot daværende arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H). Men etter at Hauglie gikk av, ble det uklart hvordan de ulike partiene ville løse saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre utenfor

Tidligere arbeids- og sosialminister Anniken Hauglies (H) redegjørelse til Stortinget om saken før jul er det formelle grunnlaget for kontrollkomiteens sak. Regjeringspartiene og Frp valgte å ikke slutte seg til den hardeste kritikken.

– Vi mener at det regjeringen har gjort for å rydde opp i dette, har vært bra, sier Høyres Svein Harberg til NTB.

– Statsråd Hauglie var tidlig ute, ville varsle Stortinget, har beklaget de tingene som har skjedd på vegne av alle som måtte ha et ansvar for det, og også sagt at noen ting kunne de gjort annerledes. Å kritisere henne for det synes vi blir underlig, fremholder han.

Hauglie forsvant ut av regjeringen i januar. Da hadde hun stått i stormen siden saken ble offentlig kjent 28. oktober. Nav-sjef Sigrun Vågeng går av i august, mens tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch var i ferd med å forlate jobben da saken ble kjent i fjor høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Debatt 5. mars

Harberg minner om at kontrollkomiteen nå bare behandler en liten del av saken, og at et granskingsutvalg skal avgi sin rapport innen 1. juni.

– Ser du at det kan være utilfredsstillende for folk at det politiske ansvaret ikke blir plassert?

– Nei, jeg tror folk er opptatt av å finne ut hva som har skjedd, hvordan det kunne skje, og hva som skal til for at det ikke skjer igjen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortinget skal debattere saken i plenum 5. mars.

– Jeg vil legge inn en oppfordring til særlig Frp, som nå ikke lenger sitter i denne regjeringen, og spørre om de vil være med på å frikjenne en regjering de ikke lenger sitter i, og hvordan det ser ut for dem som er rammet av skandalen, sier Øvstegård.

Frps Solveig Horne sier partiet nå venter på granskingsutvalgets rapport.

– Det blir viktig for Frp å se på hva de kommer fram til. Det er viktig å få ryddet opp i saken. Den er ikke avsluttet med den innstillingen som ligger her i dag, sier hun.

Les også: Nav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut

Se video: ABC forklarer NAV-skandalen