Tidligere statsminister i retten for å ha lønnet kona millioner

Fillon har avvist anklagene og sier at kona faktisk har jobbet. Påtalemyndigheten sier de ikke har funnet noe som beviser at det stemmer. Bildet viser Fillon på vei ut fra retten i Paris mandag.
Fillon har avvist anklagene og sier at kona faktisk har jobbet. Påtalemyndigheten sier de ikke har funnet noe som beviser at det stemmer. Bildet viser Fillon på vei ut fra retten i Paris mandag. Foto: Thibault Camus / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes tidligere statsminister François Fillon møtte mandag i retten. Han er anklaget for å ha lønnet kona millioner for en fiktiv jobb.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fillon var statsminister under president Nicolas Sarkozy fra 2007 til 2012, og han stilte som kandidat til presidentvalget i 2017 for det konservative partiet Republikanerne.

Ambisjonen om å bli president ble imidlertid knust under valgkampen da det dukket opp anklager om at han hadde brukt offentlige midler til å betale lønn til sin kone Penelope, uten å kunne dokumentere hvilke konkrete oppgaver hun hadde utført.

Mandag møtte Fillon i retten i Paris, tiltalt for underslag av offentlige midler. Ifølge tiltalen ble det utbetalt rundt 1 million euro i statlige midler til Penelope mellom 1998 og 2013. Summen tilsvarer over 10 millioner norske kroner. Penelope fikk betalt for å være Fillons «assistent» da han var folkevalgt i nasjonalforsamlingen.

Penelope, som også er tiltalt i saken, mottok opptil rundt 100.000 kroner i måneden for lite eller intet arbeid, ifølge påtalemyndigheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fillon ble ansett som en mulig vinner i presidentvalget fram til avsløringene som avisen Le Canard enchaîné publiserte i januar 2017. Avisen avslørte også at Fillon skal ha betalt flere tusen euro til sine to barn for å ha vært hans assistenter.

Fillon har avvist anklagene og sier at kona faktisk har utført arbeid. Påtalemyndigheten sier de ikke har funnet noe som beviser at dette stemmer.