Sanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene

Valget i Nevada er det tredje i Demokratenes nominasjonskamp. Sanders vant primærvalget i New Hampshire, og han kom på annenplass i nominasjonsvalget i Iowa. Foto: Eric Gay/AP/NTB scanpix
Valget i Nevada er det tredje i Demokratenes nominasjonskamp. Sanders vant primærvalget i New Hampshire, og han kom på annenplass i nominasjonsvalget i Iowa. Foto: Eric Gay/AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Bernie Sanders har vunnet Demokratenes nominasjonsvalg i Nevada. Joe Biden ligger an til å komme på annenplass.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det amerikanske folket er trøtte og leie av en regjering som er basert på grådighet, korrupsjon og løgner. De ønsker seg en administrasjon som er basert på prinsippene om rettferdighet, sa Sanders på et valgkamparrangement i San Antonio

Sanders har allerede dratt videre til Texas for å drive valgkamp der.

– La meg takke Nevadas befolkning for støtten. Vi kommer til å vinne i hele landet, fordi det amerikanske folk er lei av en president som lyver hele tiden, sa 78-åringen fra scenen.

Selv om de endelige resultatene ikke er klare, ligger Sanders nå med 47 prosent av delegatene i det halvparten av stemmene er talt opp, viser New York Times ' oversikt.

Biden på annenplass

Med 27 prosent av stemmene talt opp har Sanders om lag 47 prosent av delegatene, ifølge New York Times ' oversikt. Tidligere visepresident Joe Biden ligger an til å komme på annenplass. Med 27 prosent av stemmene talt opp, har han om lag 23 prosent av delegatene, ifølge oversikten.

Annenplassen kan være det Joe Biden trenger for å overbevise kritikerne om at han fortsatt har noe å gjøre i kampen om å bli partiets presidentkandidat.

– Vi er i live, og vi er på vei opp igjen, sa Biden lørdag.

Den tidligere visepresidenten fyrte også løs mot både Sanders og milliardæren Michael Bloomberg.

– Jeg er ikke en sosialist. Jeg er ikke en plutokrat. Jeg er en demokrat, sa Biden.

Les også: 4 av 10 nordmenn bekymrer seg for klimaendringer i hverdagen

(Saken fortsetter under)

Nevada er en av delstatene i USA med flest minoritetsinnbyggere. Foto: Eric Gay/AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Nevada er en av delstatene i USA med flest minoritetsinnbyggere. Foto: Eric Gay/AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kamp om fagorganiserte

Både Sanders og Biden har erklært seg selv som forkjempere for fagorganiserte arbeidere, og resultatet i Nevada tyder på at Sanders lyktes best med å få med seg disse velgerne.

Pete Buttigieg ligger foreløpig an til å ende på fjerdeplass i Nevada. Deretter følger Elizabeth Warren og Tom Steyer.

Valget i Nevada er det tredje i Demokratenes nominasjonskamp. Sanders vant primærvalget i New Hampshire, og han kom på annenplass i nominasjonsvalget i Iowa, rett bak Buttigieg.

Les også: Over 70 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes

Refser Sanders

Pete Buttigieg ligger foreløpig an til å ende på tredjeplass i Nevada med 15,5 prosent av delegatene.

– Senator Sanders tror på en ubøyelig, ideologisk revolusjon som utelater de fleste demokrater, for ikke å snakke om de fleste amerikanere, sa Buttigieg på et valgkamparrangement ifølge DPA.

Like bak Buttigieg følger Elizabeth Warren med i overkant av 10 prosent av delegatene, mens Amy Klobuchar ligger på femteplass med 4,5 prosent.

Mangfold

Etter de to foregående valgene, hvor befolkningen i stor grad består av hvite amerikanere, mener analytikere at stemmene fra Nevadas mangfoldige velgergruppe gir en pekepinn på resultatene fra de 14 ulike delstatene som holder valg på den såkalte supertirsdagen 3. mars.

Nevada er nemlig en av delstatene i USA med flest minoritetsinnbyggere, blant dem 29 prosent latinos, 10 prosent afroamerikanere og 9 prosent asiater og folk fra stillehavsøyene.

Personvernpolicy