Valget i gang i Iran

Valget på ny nasjonalforsamling er i gang i Iran. Her avgir kvinner sine stemmer i et valglokale i Teheran fredag. Foto. Ebrahim Noroozi / AP / NTB scanpix
Valget på ny nasjonalforsamling er i gang i Iran. Her avgir kvinner sine stemmer i et valglokale i Teheran fredag. Foto. Ebrahim Noroozi / AP / NTB scanpix

Valget på ny nasjonalforsamling i Iran er i gang. Landets øverste leder oppfordrer alle til å stemme, men det er ventet at mange vil holde seg hjemme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iransk TV viste fredag ayatolla Ali Khamenei legge den første stemmeseddelen i urnen. Mens han avla sin stemme i Teheran, oppfordret han alle iranere til å ta del i valget for å sikre landets interesser.

Regimet har den siste tiden strammet grepet og disket flere tusen reformvennlige kandidater. Dermed vil trolig konservative vinne valget og gjenvinne flertallet i nasjonalforsamlingen.

Fakta om valget i Iran:

* Iranerne velger fredag 21. februar ny nasjonalforsamling.

* I tillegg skal det velges medlemmer som erstatter avdøde medlemmer av det såkalte Ekspertrådet. Dette organet utpeker og holder overoppsyn med Irans øverste leder.

* Alle kandidater både til nasjonalforsamlingen og Ekspertrådet må godkjennes av det mektige Vokterrådet. Sammensetningen av Vokterrådet kontrolleres av Irans øverste leder.

* Før årets parlamentsvalg har Vokterrådet avvist omtrent halvparten av de 14.444 kandidatene som ønsket å stille til valg. Blant dem som er diskvalifisert, er en rekke reformvennlige kandidater som i dag sitter i nasjonalforsamlingen.

* Konservative og såkalte ultrakonservative kandidater er i stor grad blitt godkjent. Den siste gruppen er motstandere av forhandlinger mellom Iran og vestlige land.

Et begrenset utvalg kandidater og en økonomisk krise som dels skyldes press fra USA, gjør at valgdeltakelsen ventes å bli lav.

Men Khamenei, landets øverste politiske og religiøse leder, håper likevel på stort oppmøte.

– Å delta i valget er en religiøs plikt, ikke bare en nasjonal eller revolusjonær plikt, sa han denne uken og la til at høy valgdeltakelse vil styrke Iran og forpurre de «onde planene» til USA og Israel.

Slik fungerer Irans politiske system:

* Den politiske makten i Iran er delt mellom folkevalgte myndigheter og islamske teologer. Den øverste lederen, ayatolla Ali Khamenei, og Vokterrådet har siste ord.

* Den øverste lederen utnevnes på livstid og har også titlene statsoverhode, religiøs leder og øverstkommanderende for de væpnede styrker. Han kontrollerer de islamske domstolene, forsvars-, sikkerhets- og etterretningsorganer og mediene.

* Nasjonalforsamlingen (majlis) er folkevalgt og kan foreslå og vedta lover, så lenge de ikke er i strid med grunnloven.

* Vokterrådet bestemmer om en lov er i tråd med grunnloven og må godkjenne alle kandidater som skal stille til valg. Rådet består av tolv rettslærde, nominert av Khamenei.

* Alle vedtak fra de folkevalgte må godkjennes av rådet og deretter av den øverste lederen.

* Nasjonalforsamlingen er relativt effektiv som vaktbikkje for regjeringen som utøvende organ. Parlamentet må godkjenne utnevnelser av ministre, kan stille presidenten eller ministre for riksrett og beordre etterforskning av departementer.

* Ekspertrådet overvåker den øverste lederen, har makt til å avsette ham og utpeker hans etterfølger. Organet er folkevalgt, men også kandidatene til Ekspertrådet må godkjennes av Vokterrådet.

* Presidenten er også folkevalgt. Han fungerer først og fremst som regjeringssjef og kan avsettes.


Personvernpolicy