Voldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»

Frp ber kunnskapsminister Trine Skei Grande (V) avklare om hun vil stramme inn reglene og sørge for at politiattester gir et mer fullstendig bilde av en søker.
Frp ber kunnskapsminister Trine Skei Grande (V) avklare om hun vil stramme inn reglene og sørge for at politiattester gir et mer fullstendig bilde av en søker. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp ber kunnskapsminister Trine Skei Grande (V) avklare om hun vil stramme inn reglene og sørge for at politiattesten gir et mer fullstendig bilde av en søker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Voldsdømte kan med dagens regelverk jobbe helt lovlig i barnehage, skriver Vårt Land.

– Man kan ha ti dommer om kroppsskade på rullebladet uten at det kommer på politiattesten, sier Morten Holmboe, ­professor i politivitenskap ved Politi­høgskolen, til avisen.

Leder Roy Steffensen (Frp) i Stortingets utdanningskomité mener det åpenbart er et hull i systemet når «plettfri vandel» ikke betyr at en person ikke er dømt for straffbare handlinger mot barn.

– Dette er hull som er nødt til å tettes. Alle foreldre skal være trygge på at de ansatte i barnehagen og skolen ikke utgjør noen trussel mot barna, sier han til NTB.

Steffensen spør nå Grande om hun vil ta initiativ til ytterligere å stramme inn regelverket, slik at politiattesten gir et fullstendig bilde av søkeren og viser alle lovbrudd.

Regjeringen endret i 2015 forskrift om politiattest i barnehager. Alle som skal jobbe i barnehage, må ha attest fra dag én. Barnehagene må også vurdere om anmerkninger i attesten gjør søkere uegnet.

Samtidig åpner dagens regler for at ­deler av rullebladet ikke vises. En person som har et voldstilfelle med en mindre­årig, får det ikke oppført på ­attesten hvis ikke volden ­anses som «grov».