USAs justisminister må forklare seg om redusert straff for Trump-venn

USAs justisminister William Barr har gått med på å vitne for justiskomiteen i Representantenes hus i mars om straffeutmålingen til en tidligere Trump-rådgiver. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix
USAs justisminister William Barr har gått med på å vitne for justiskomiteen i Representantenes hus i mars om straffeutmålingen til en tidligere Trump-rådgiver. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs justisminister William Barr har gått med på å vitne for justiskomiteen i Representantenes hus i mars om straffeutmålingen til en tidligere Trump-rådgiver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det melder CNN.

Tirsdag kom meldingen om at alle fire medlemmene av aktoratet i saken mot Trump-rådgiver Roger Stone trakk seg fordi USAs justisdepartement vil gripe inn og anbefale lavere straff.

At justisdepartementet overkjører sine egne statsadvokater og endrer deres påstand i en straffesak, er svært uvanlig. Tirsdag varslet departementet at dette vil skje i saken mot Stone.

Aktoratet i saken ba dagen før om at Stone må dømmes til mellom sju og ni års fengsel. Han er kjent skyldig i å ha løyet for Kongressen og forsøkt å påvirke vitner.

Justiskomiteens leder Jerry Nadler og Demokratene ønsker å spørre ut Barr om overkjøringen av straffeutmålingen til Stone. I tillegg vil komiteen ha klarhet i hvorfor president Donald Trumps personlige advokat Rudy Giulianis har gitt informasjon om Ukraina til justisdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Komiteen vil også vite hvorfor utnevnelsen av Jessie Liu til en jobb i Finansdepartementet ble trukket tilbake. Hun ledet statsadvokatens kontor i Washington da de etterforsket Stone-saken, skriver Financial Times.

Nadler mener disse tre hendelsene reiser alvorlige spørsmål ved ledelsen av Justisdepartementet.

– Dette er ikke de eneste sakene komiteen vil diskutere med deg når du vitner, men det er nok til å kreve din fulle oppmerksomhet, står det i et brev fra Nadler.