Statistikk-ekspert: Sanders har best sjanse til å vinne flest delegater

Bernie Sanders har grunn til å smile, skal man tro Nate Silvers modell. En kandidat vinner nominasjonen når han eller hun har sikret et flertall av de totalt 4.750 delegatene til Demokratenes landsmøte, der partiets kandidat formelt blir valgt. Foto: Matt Rourke/AP/NTB scanpix
Bernie Sanders har grunn til å smile, skal man tro Nate Silvers modell. En kandidat vinner nominasjonen når han eller hun har sikret et flertall av de totalt 4.750 delegatene til Demokratenes landsmøte, der partiets kandidat formelt blir valgt. Foto: Matt Rourke/AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Senator Bernie Sanders har best sjanse til å vinne flest delegater i Demokratenes nominasjonskamp, ifølge statistikk-ekspert Nate Silver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Silvers modell på nettstedet FiveThirtyEight er det 55 prosent sannsynlig at Sanders får flest delegater i nominasjonsvalget. Videre er det 46 prosent sannsynlig at Sanders vinner mer enn halvparten av delegatene.

En kandidat vinner nominasjonen når han eller hun har sikret et flertall av de totalt 4.750 delegatene til Demokratenes landsmøte, der partiets kandidat formelt blir valgt.

Av delegatene fordeles 3.979 gjennom nominasjonsvalget, mens 771 er såkalte superdelegater, personer som står fritt til å støtte den kandidaten de selv ønsker.

Forutser ikke vinneren

Silver understreker at modellen i seg selv ikke en prognose av hvem som blir Demokratenes presidentkandidat.

Modellen tar blant annet ikke høyde for at delegater kan velge å være illojale når de skal avgi sin stemme. Den tar heller ikke høyde for at en kandidat som trekker seg fra nominasjonskampen, kan be sine delegater støtte en annen kandidat.

De såkalte superdelegatene, som ikke inngår i Silvers modell, er senatorer, kongressrepresentanter og andre partiledere. De har plass på partilandsmøtet og kan gi sin støtte til den de ønsker når partiet på møtet formelt velger sin presidentkandidat.

Utfordre Trump

Superdelegatene utgjør rundt 16 prosent av delegatstemmene på Demokratenes landsmøte. Partiet har imidlertid begrenset superdelegatens makt sammenlignet med for fire år siden.

Demokratenes landsmøte skal holdes 13. til 16. juli i Milwaukee i Wisconsin.

Den kandidaten partiet velger, vil utfordre Donald Trump i presidentvalget 3. november.

Biden på andreplass

Ifølge Silvers modell er det 23 prosent sjanse for at ingen av kandidatene får mer enn halvparten av de valgte delegatene. Da kan i så fall superdelegatene bli avgjørende.

Den som gjør det neste best av kandidatene i Silvers modell, er tidligere visepresident Joe Biden. Det er 27 prosent sjanse for at han får flest valgte delegater, og 20 prosent sannsynlig at han vinner et flertall av delegatene.

Senator Elizabeth Warren har 8 prosent sjanse for å få flest valgte delegater og 5 prosent sjanse for å vinne mer enn halvparten av delegatene, skal man tro Silvers modell.

Pete Buttigieg, som gjorde det overraskende godt i nominasjonsvalget i Iowa, har ifølge modellen kun 7 prosent sjanse for å vinne flest delegater og 4 prosent sjanse for å vinne et flertall av delegatene.

Personvernpolicy