Biden-leiren frykter ny nedtur i New Hampshire

Samtidig som president Donald Trump er blitt frikjent for å ha forsøkt å sverte demokraten Joe Biden (bildet) med ukrainsk hjelp, har bildet av Biden som en vinner falmet. Her hilser han på velgere i Somersworth i New Hampshire. Foto: Elise Amendola / AP / NTB scanpix
Samtidig som president Donald Trump er blitt frikjent for å ha forsøkt å sverte demokraten Joe Biden (bildet) med ukrainsk hjelp, har bildet av Biden som en vinner falmet. Her hilser han på velgere i Somersworth i New Hampshire. Foto: Elise Amendola / AP / NTB scanpix Foto: Elise Amendola / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svært mye står på spill for Joe Biden under primærvalget i New Hampshire etter den forsmedelige fjerdeplassen i Iowa. Nå retter veteranen skytset mot rivalene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Starten på Demokratenes nominasjonsprosess ble en stor skuffelse for USAs tidligere visepresident. Flere meningsmålinger tydet på at Biden ville vinne i Iowa, men det endte med at han ble slått med stor margin av både venstreorienterte Bernie Sanders og moderate Pete Buttigieg. Også Elizabeth Warren gjorde det bedre enn den 77 år gamle veteranen. Den eneste trøsten var at Biden greide sperregrensen på 15 prosent.

Straks etter at folkemøtene i Iowa var overstått, dro Biden og de andre håpefulle demokratene videre til New Hampshire for å fortsette valgkampen der.

Nå gjelder det for Biden å hindre en ny nedtur tirsdag. Greier han ikke det, frykter tilhengerne hans at det vil gjøre uopprettelig skade på hans forsøk på å bli Donald Trumps utfordrer i høstens valg.

Ny strategi

Nederlaget har fått Biden til å skifte strategi. På valgmøter i New Hampshire har han ført en aggressiv tone mot rivalene, og bortforklaringen av fjerdeplassen i Iowa er borte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg fikk en trøkk, og jeg vil trolig få det her også, sa han under en TV-debatt i New Hampshire fredag.

Deretter gikk han til angrep på både Sanders og Buttigieg.

– Bernie har stemplet seg selv som en demokratisk sosialist. Jeg tror det er et stempel presidenten kommer til å sette på alle som støtter Bernie dersom han blir nominert, sa Biden.

Buttigieg, som tidligere har vært ordfører og soldat i Afghanistan, er for uerfaren, hevdet han videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har stor respekt for ordfører Pete og hans innsats for dette landet, men for å være helt ærlig mener jeg det er risikabelt å nominere noen som aldri har hatt noe annet verv enn å være ordfører for en by med 100.000 mennesker i Indiana, sa Biden.

Utfordres av Buttigieg

Bidens forsøk på å undergrave sine fremste rivaler kommer få uker etter at han advarte sine motkandidater mot en nedbrytende og negativ valgkampstrategi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesielt Buttigieg utgjør en trussel mot Biden, ettersom begge forsøker å kapre moderate velgere og givere. Flere synes å mene at Buttigieg, som er 38 år og åpent homofil, har bedre sjanser til å slå Trump enn 77 år gamle Biden.

Bidens tilhengere forsøker også å legge tyngde bak sin favorittkandidat, og etter Iowa kunngjorde en såkalt Super-PAC som kaller seg «Unite the Country», at den vil bruke 900.000 dollar i New Hampshire for å hjelpe ham.

«Unite the Country» drives av tidligere Biden-medarbeidere, men er ikke knyttet til hans valgkamp.

Mistet momentum

Men selv om store summer pøses inn for å styrke Bidens sjanser, vil det trolig bli svært vanskelig å gjenetablere favorittstempelet han fikk da han kunngjorde sin ambisjon om å bli USAs president.

Blant Bidens frustrerte tilhengere er Lisa Milne (56), som mener at rådgiverne hans ikke har gjort nok for å rette opp inntrykket av kandidaten etter at han ufrivillig fikk en rolle i riksrettssaken mot Trump. Hun peker også på hans høye alder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Joe blir klart eldre, og det begynner å vises. Jeg tror folk klør seg i hodet om hvorvidt han har evnen og utholdenheten, sier Milne.

Sanders leder

Selv om Sanders er ett år eldre enn Biden, er det han som nå leder på meningsmålingene i New Hampshire. Samtidig har Buttigieg fått masse medvind som følge av det overraskende gode resultatet i Iowa. I timene etter seieren strømmet nye valgkampmidler inn.

Når det gjelder Biden, biter giverne negler. De ønsker seg forsikringer om at han kan vinne.

En av Bidens givere sier han er nødt til å slå Buttigieg i New Hampshire. Hvis ikke, kan også støtten fra afroamerikanske demokrater forvitre. Det vil i så fall bety at Biden heller ikke kan være sikker på seier i South Carolina i slutten av februar, der de fleste demokratene er afroamerikanere.

– Afroamerikanske velgere er flytende. De kjenner og liker Biden, men hvis det begynner å virke som om han ikke er noen god investering, vil de gå videre, sier Cornell Belcher, som kartla velgere under valgkampen til Barack Obama.

– En ting er å komme på andreplass. Men å komme på fjerdeplass og så bli blåst vekk i New Hampshire? Historien er ikke snill mot dem det skjer med, sier han.