EU hardt ut mot polsk rettsreform

Polens justisminister Zbigniew Ziobro (til venstre) tok i slutten av januar imot EUs justiskommissær Vera Jourova (til høyre) for å diskutere tiltakene den polske regjeringen har satt i verk for å kontrollere rettsvesenet i landet. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB scanpix
Polens justisminister Zbigniew Ziobro (til venstre) tok i slutten av januar imot EUs justiskommissær Vera Jourova (til høyre) for å diskutere tiltakene den polske regjeringen har satt i verk for å kontrollere rettsvesenet i landet. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

EUs justiskommissær Vera Jourova går hardt ut mot endringene i rettsvesenet i Polen. – Dette er ingen reform, det er ødeleggelse, sier hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny, omstridt lov i landet innebærer at dommere kan bli oppsagt hvis de motsetter seg regjeringen. Hvis de for eksempel setter spørsmålstegn ved utnevnelser i rettsvesenet, kan de straffes og få sparken.

De risikerer også å bli straffet dersom de utøver «politisk virksomhet» eller «hindrer rettssystemets funksjon».

Det høyrepopulistiske regjeringspartiet Lov og Rettferdighet (PiS) står bak loven, som kritikerne mener innebærer at politikerne tar kontroll over rettsvesenet.

Loven har også ført til at Polen har havnet på kollisjonskurs med EU, og justiskommissæren uttalte seg lørdag til tyske Der Spiegel.

– Dette er ikke lenger en styrt intervensjon rettet mot noen få svarte får, men et bombardement, sier hun. Hun omtaler innføringen av loven som et «farlig øyeblikk» som kan vise seg å være irreversibelt.

Vera Jourova sier hun støtter forslag om å knytte tildeling av EU-midler tettere opp til medlemslandenes opprettholdelse av rettsstatsprinsippene.

– Budsjettet handler om å tildele midler bare til land der uavhengige domstoler kan påkalles hvis det er tvil om at pengene er brukt på en riktig måte, sier hun.

Den polske regjeringen argumenterer med at lovendringen er nødvendig for å bekjempe korrupsjon.

Personvernpolicy