Ap sentralt skyter ned Trondheim Aps sluttdatovedtak for oljenæringen

Arbeiderpartiets Espen Barth Eide vil gjerne ha et forlik om klimakuttene som skal gjøres fram mot 2030, for å sikre at de står seg uavhengig av hvem som regjerer.
Arbeiderpartiets Espen Barth Eide vil gjerne ha et forlik om klimakuttene som skal gjøres fram mot 2030, for å sikre at de står seg uavhengig av hvem som regjerer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Et flertall i Trondheim Arbeiderparti går inn for å fase ut oljenæringen innen 2050. AUF mener vedtaket er en stor seier, mens Ap sentralt skyter det ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vedtaket var et kompromiss med opphav i det lokale AUF-lagets forslag om å stanse norsk oljeproduksjon innen 2030, skriver Adressa. 2050-kompromisset fikk til slutt flertall med 39 mot 35 stemmer på partiets årsmøte lørdag.

AUF har tidligere vedtatt nasjonalt at utfasingen bør skje innen 2035.

Vedtaket til Trondheim Arbeiderparti er det første sluttdatovedtaket som er gjort av lokallag i partiet. Det oppsiktsvekkende vedtaket går i stikk motsatt retning av signalene Ap-ledelsen har sendt det siste året.

Også innad i fylkeslaget er det uenighet om det er lurt å sette en sluttdato for oljeproduksjon i Norge.

Skyter ned vedtaket

Energi- og miljøpolitisk talsperson i partiet, Espen Barth Eide, kaller vedtaket i lokallaget en påminnelse om at det er en levende debatt om både klima- og oljepolitikk i Arbeiderpartiet, men understreker at vedtaket ikke er noe partiet sentralt stiller seg bak.

– Vi vil utvikle, ikke avvikle næringen, sier han til NTB.

– Vi mener at sluttdato er en dårlig idé. Vi mener at vi skal utvikle industrien videre på skuldrene til dagens næring, da trenger vi heller en startdato for de nye næringene enn en sluttdato, sier Eide og peker på nye næringer som karbonfangst og -lagring, havvind og hydrogenproduksjon.

Bru: Venter at sluttdatovedtak vil sende sjokkbølger i LO

Olje- og energiminister Tina Bru (H) kaller det oppsiktsvekkende at Trondheim Ap vedtok en sluttdato for oljenæringen i 2050.

– Det er oppsiktsvekkende at debatten ikke har handlet om det skal settes en sluttdato eller ikke, men hvilket årstall datoen skal settes i. Det syns jeg avslører mangel på forståelse, sier Bru til NTB.

(Saken fortsetter under)

Olje- og energiminister Tina Bru (H). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Olje- og energiminister Tina Bru (H). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Olje- og energiministeren påpeker at vedtaket kommer som et resultat av press fra AUF, og hun stiller videre spørsmål ved om dette er noe som vil spre seg videre i partiet.

– Jeg venter at dette sender sjokkbølger internt i LO.

– Dette er et vedtak som skaper stor usikkerhet. Ikke minst for folk som har arbeidsplassen sin i næringen, selskapene og for dem som har lyst til å investere i olje og gass i en del av verden hvor det blir tatt klimaansvar, fortsetter Bru.

Bransjeorganisasjon oppgitt

Kommunikasjonssjef Tommy Hansen i Norsk olje og gass sier at vedtaket ikke gjør ham redd, men ganske oppgitt.

– Det vi trenger nå, er tiltak som faktisk kutter utslipp. Da syns jeg det er ganske oppsiktsvekkende at en industri som skal komme nær nullutslipp i 2050, er en industri man vil bli kvitt, sier han til NTB.

Hansen legger til at olje- og gassindustrien i Norge nettopp har satt seg et mål om å kutte utslippene med 40 prosent de neste ti årene.

(Saken fortsetter under)

Jon Georg Dale (Frp) i Stortingets muntlige spørretime onsdag 29. januar. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Jon Georg Dale (Frp) i Stortingets muntlige spørretime onsdag 29. januar. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Frp: Gavepakke til sjeikene

Å sette en sluttdato for oljenæringen i Norge i 2050 vil rasere norsk næringsliv og være en gavepakke til sjeiker i Midtøsten, mener Frp.

– FNs klimapanel sier at om man legger 1,5-gradersmålet til grunn, må mellom 16 og 26 prosent av verdens energimiks være petroleumsbasert, om man skal nå målet i 2050, sier energi- og miljøpolitisk talsperson Jon Georg Dale i Frp til NTB.

– Trondheim Aps forslag er en gedigen gavepakke til land som Venezuela og sjeikene i Midtøsten, legger han til.

VIDEO: Norge først ut av alle vestlige land: Lover å kutte klimautslippene minst 50 prosent

Personvernpolicy