Kurderne vil opprette egne IS-domstoler

<p>Over 70.000 mennesker fra tidligere IS-kontrollere områder i Syria er innesperret i al-Hol-leiren og voktes der av kurdisk milits. Nå har de gitt opp håpet om at Vesten vil ta ansvar for «sine», og vil opprette egen straffedomstol. Foto: AP / NTB scanpix</p>
Over 70.000 mennesker fra tidligere IS-kontrollere områder i Syria er innesperret i al-Hol-leiren og voktes der av kurdisk milits. Nå har de gitt opp håpet om at Vesten vil ta ansvar for «sine», og vil opprette egen straffedomstol. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kurdiske myndighetene har gitt opp håpet om en internasjonal rettsprosess mot IS-krigerne. Nå oppretter de en egen straffedomstol med finsk hjelp.

Kurdiske selvstyremyndigheter ser ut til å ha gitt opp håpet om at blant annet vest-europeiske land vil ta ansvar for «sine» IS-krigere. Nå vil de opprette en egen straffedomstol for de utenlandske IS-krigerne som sitter i syriske leire.

Det fremkommer i uttalelser fra kurdiske myndigheter i kjølvannet av nylig avholdte møter med den finske utenriksministeren.

«Vi har forklart vårt ønske om en spesialdomstol for IS i samtaler med den finske regjeringen, og har spurt dem om hjelp i forhold til de juridiske og tekniske sidene av dette. Domstolen skal være åpen og offentlig», sier Fener al-Kait ved det kurdiske utenriksdepartementet, til nyhetstjenesten Rojava Information Center.

Tyrkias angrep

Det har tidligere vært arbeidet for en internasjonal straffedomstol for alle de som er mistenkt for svært alvorlige terrorhandlinger. Sentrale europeiske land som Tyskland uttalte så sent som i fjor at de støttet en slik løsning.

Men etter den tyrkiske invasjonen i Nord-Syria i fjor høst har de kurdiske områdene følt seg militært angrepet. I kombinasjon med økonomiske nedgangstider skal denne prosessen ha blitt fremskyndet, fremkommer det også.

Det er snakk om mer enn 1000 mistenkte IS-terrorister som sitter i leire under kurdisk kontroll, deriblant noen titalls norske statsborgere.

I tillegg vil beslutningen berøre mer enn 10.000 kvinner og barn som også knyttes til den militært nedkjempede terroristorganisasjonen.

«Vi har kontroll på mer enn 8000 barn og 4000 kvinner fra 53 ulike stater, ikke inkludert IS-kjemperne. Dette er en internasjonal krise som det må være en internasjonal løsning på», sier han videre.

Skuffet over «Vesten»

Han er skuffet over de internasjonale reaksjonene på deres bønn om å overta de utenlandske fangene. Fener al-Kait sier at de bare har overlevert ti prosent av de utenlandske barna.

En annen offisiell representant for de kurdiske selvstyreområdene, Abdulkarim Omar, deltok på møtene med den finske utenriksministeren Pekka Haavisto i slutten av januar. De bekrefter begge møtene på twitter hvor disse spørsmålene ble diskutert.

Omar var også involvert i prosessen som førte frem til at en norsk IS-kvinne kom tilbake med sine to barn, i januar.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært