Dødt løp mellom Buttigieg og Sanders i Iowa

Seks demokrater som mener de kan slå Donald Trump i presidentvalget 3. november: Forretningsmannen Tom Steyer, senator Elizabeth Warren, tidligere visepresident Joe Biden, senator Bernie Sanders, tidligere ordfører i South Bend Pete Buttigieg og senator Amy Klobuchar. Bildet ble tatt under TV-debatten 14. januar.
Seks demokrater som mener de kan slå Donald Trump i presidentvalget 3. november: Forretningsmannen Tom Steyer, senator Elizabeth Warren, tidligere visepresident Joe Biden, senator Bernie Sanders, tidligere ordfører i South Bend Pete Buttigieg og senator Amy Klobuchar. Bildet ble tatt under TV-debatten 14. januar. Foto: Charlie Neibergall / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pete Buttigieg og Bernie Sanders står igjen som vinnerne etter nominasjonsvalget i Iowa. Joe Biden omtaler derimot resultatet som et slag i magen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med 97 prosent av stemmene telt opp har Buttigieg sikret seg 26,2 prosent av delegatene. Sanders har fått 26,1 prosent av delegatene, og bare 0,1 prosentpoeng skiller dermed de to.

Både Buttigieg og Sanders dro etter nominasjonsvalget i Iowa videre til New Hampshire for å drive valgkamp.

– Akkurat som i Iowa har våre støttespillere på grasrota banket på flere hundre tusen dører i New Hampshire, og det er slik vi kommer til å vinne her neste tirsdag, skriver Sanders på Twitter.

Kutter reklame

Nominasjonsvalget i New Hampshire tirsdag er det neste i kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat.

Mens Sanders og Buttigieg ser mot neste runde med vind i seilene, erkjenner valgkampene til både Joe Biden og senator Elizabeth Warren at de står overfor utfordringer, skriver Washington Post.

I Iowa-valget har Warren fått 18,2 prosent av delegatene, mens tidligere visepresident Biden har fått 15,8 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Washington Post har Warren sett seg nødt til å kutte planlagt reklame i Nevada og South Carolina til en verdi av 500.000 dollar. Årsaken er at Iowa-resultatet ikke ga den økningen i donasjoner fra givere som valgkampen hennes hadde planlagt.

«Slag i magen»

– Jeg kommer ikke til å pynte på det. Vi fikk et slag i magen i Iowa, sa Biden under et valgmøte i Somersworth i New Hampshire onsdag.

Biden gikk under valgmøtet til angrep på både Sanders og Buttigieg og hevdet at ingen av dem er valgbare.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Politicos kilder er Bidens givere, støttespillere og valgkampansatte stadig mer nervøse hva gjelder den tidligere visepresidentens muligheter i nominasjonsvalget. Dette fordi de frykter at han vil gjøre det dårlig i New Hampshire – der Sanders ifølge meningsmålingene leder – men også i Nevada, der Biden fortsatt ligger øverst på målingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan ikke tape tre på råd, sier en ikke navngitt Biden-rådgiver til Politico.

Aldersforskjell

At Buttigieg gjorde det så godt i Iowa som han gjorde, kom som en overraskelse. 38-åringen var så godt som ukjent utenfor sitt eget nærmiljø for ett år siden.

Buttigieg var etterretningsoffiser i Afghanistan i 2014, og han er åpent homofil.

Sanders, som med sine 78 år er over dobbelt så gammel som Buttigieg, gjør nå sitt andre forsøk på å bli presidentkandidat etter at han tapte nominasjonskampen mot Hillary Clinton for fire år siden. Senatoren fra Vermont betegner seg selv som sosialist.

VIDEO: Kaos i stemmeopptellingen i Iowa