Trumps forsvarere skifter strategi – åpner for at byttehandel med Ukraina ikke er ulovlig

En av Donald Trumps forsvarere, Alan Dershowitz, argumenterer for at det ikke er ulovlig for en president å be et annet land om tjenester for å bli gjenvalgt.
En av Donald Trumps forsvarere, Alan Dershowitz, argumenterer for at det ikke er ulovlig for en president å be et annet land om tjenester for å bli gjenvalgt. Foto: AFP / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump-forsvarer anklages for absurd argumentasjon

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er greit å bruke militærhjelp i bytte mot politiske tjenester for å sikre gjenvalg, sier Donald Trumps forsvarer Alan Dershowitz. Absurd, mener kritikere.

Dershowitz bestrider ikke at Trump holdt tilbake militærbistand til Ukraina, noe han ifølge tiltalen gjorde i et forsøk på å presse landet til å etterforske Joe Biden og sønnen Hunter.

Det ville i så fall ikke nødvendigvis ha vært grunnlovsstridig, argumenterte Dershowitz onsdag kveld.

– Hvis en president gjør noe han mener vil bidra til at han blir gjenvalgt, i nasjonens interesse, så kan ikke en slik byttehandel resultere i riksrett, sa Dershowitz.

Uttalelsen ble møtt med hoderysting, vantro og latterliggjøring fra juss- og grunnlovseksperter, demokrater og kommentatorer.

– Absurd

– Absurd. Det vil i så fall bety at Watergate-innbruddet og forsøket på å dekke over dette, var lovlig, tvitrer jussprofessor Barb McQuade.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er banalt, tvitret jussprofessor Neal Katyal, som var regjeringsadvokat under president Barack Obama.

Torsdag hevdet Dershowitz seg misforstått.

– De karakteriserer mitt argument som om jeg hadde sagt at en president kan gjøre hva som helst dersom han mener at gjenvalg er i nasjonens interesse. Det var ikke dette jeg sa, noe alle som faktisk hørte kan skrive under på, tvitret han.

VIDEO: Trump kaller riksrett et kupp

Trump nekter

Trump nekter for å ha gjort noe galt da han holdt tilbake 3,5 milliarder kroner i lovet militærhjelp til Ukraina, for deretter å be landets president om å etterforske tidligere visepresident Joe Biden for korrupsjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Biden leder kappløpet om å bli Demokratenes kandidat og dermed Trumps utfordrer i presidentvalget i november.

Demokratene anklager Trump for utpressing og forsøk på å sverte Biden, mens forsvarerne med Dershowitz i spissen hevder at det, dersom det blir bevist, bare var snakk om en ordinær byttehandel som ikke tilsier riksrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis en slik argumentasjon får gjennomslag, åpner det for at USAs president får ubegrensede fullmakter, skriver CNN i en kommentar.

Hva ville skjedd

Hva ville skjedd hvis Barack Obama hadde bedt russerne grave fram skitt om sin republikanske motstander i presidentvalget i 2012, senatoren Mitt Romney, undret demokraten Adam Schiff, som leder aktoratet i riksrettssaken.

Onsdag og torsdag fikk senatorene stille skriftlige spørsmål til forsvarerne og aktoratet, men fikk ikke kommentere svarene eller stille oppfølgingsspørsmål. Men det meste er trolig alt sagt i saken.

Demokratenes håp er nå at fire av republikanernes 53 senatorer skal gå med på deres krav om å innkalle vitner i riksrettssaken, først og fremst Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton.

Bolton hevder i en ny bok, som flere medier har fått lese manuset til, at Trump overfor ham bekreftet at han ville bruke militærhjelpen til Ukraina for å presse fram en etterforskning av Biden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

VIDEO: Det hvite hus sier at Boltons bok ikke kan utgis

Kamp om vitner

Bolton har sagt seg villig til å vitne, og to republikanske senatorer har ifølge amerikanske medier alt gjort det klart at de vil åpne for vitner.

Ytterligere to må imidlertid til for at Demokratene skal få det nødvendige flertall, og republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, føler seg ifølge The New York Times trygg på seier når det skal stemmes over dette fredag.

Dersom det ikke åpnes for vitner i riksrettssaken, ender den trolig med frifinnelse og avsluttes alt fredag. Dersom Demokratene vinner fram med sitt krav om vitner, kan det bli starten på en langtrukken juridisk kamp.

Republikanerne vil da trolig innkalle Joe Biden som vitne, noe som kan svekke hans forsøk på å vinne Demokratenes nominasjonsvalg.