Netanyahu trekker begjæring om immunitet

DIREKTE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs president Donald Trump holder felles pressekonferanse kl. 17.45.

Israels korrupsjonstiltalte statsminister Benjamin Netanyahu trekker sin anmodning om immunitet, bare timer før de folkevalgte skulle diskutere saken.

Mens Netanyahu er i Washington, skulle den israelske nasjonalforsamlingen Knesset etter planen møtes tirsdag ettermiddag for å diskutere anmodningen.

Statsministeren skriver på Facebook samme dag at han trekker forespørselen om immunitet fra straffeforfølgelse, melder avisa Haaretz.

– Jeg vil ikke tillate at mine politiske motstandere bruker denne saken for å splitte denne historiske bevegelsen jeg leder, sier Netanyahu, som viser til den såkalte fredsplanen som USAs president Donald Trump ventes å legge fram tirsdag.

Etter langvarig etterforskning kunngjorde den israelske riksadvokaten i november at det var tatt ut tiltale mot Netanyahu for flere tilfeller av bestikkelser, svindel og tillitsbrudd.

Aktuelt: IS truer med angrep i Israel

Store protester mot Trumps plan på Gazastripen

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har god grunn til å smile over «århundrets plan» som president Donald Trump nå legger på bordet. Men lite tyder på at den vil resultere i en fredsløsning mellom Israel og palestinerne. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP
Israels statsminister Benjamin Netanyahu har god grunn til å smile over «århundrets plan» som president Donald Trump nå legger på bordet. Men lite tyder på at den vil resultere i en fredsløsning mellom Israel og palestinerne. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

Tusenvis av palestinere demonstrerer på Gazastripen i protest mot president Donald Trumps varslede fredsplan.

Demonstrantene brenner amerikanske flagg og bilder av Trump, som tirsdag har lovet å legge fram det han har omtalt som «århundrets avtale» for fred mellom Israel og palestinerne.

Palestinske myndigheter har imidlertid ikke vært involvert i arbeidet med planen og avviser den helt.

Ifølge lekkasjer innebærer planen blant annet at Israel får beholde bosetningene i de okkuperte palestinske områdene.

Israel sender forsterkninger til Jordandalen

Den israelske hæren har sendt forsterkninger til Jordandalen i forkant av kunngjøringen av USAs president Donald Trumps fredsplan.

– Etter løpende vurderinger har hæren besluttet å forsterke tilstedeværelsen i Jordandalen med infanterisoldater, het det i en kunngjøring fra hæren (IDF) tirsdag ettermiddag.

Det er ventet at annektering av denne delen av den okkuperte Vestbredden vil være en del av innholdet i Trumps fredsplan som blir presentert senere tirsdag.

Statsminister Benjamin Netanyahu har lovet å annektere Jordandalen, som utgjør om lag en firedel av Vestbredden.

Det er varslet en rekke palestinske demonstrasjoner på Vestbredden.

Være eller ikke være?

70-åringen er den første sittende statsministeren i Israels historie som blir tiltalt i en straffesak. Statsministeren avviser anklagene og har sagt at han ønsker å lede Israel videre i mange år framover.

Når han nå trekker begjæringen, baner det vei for at den rettslige prosessen mot Netanyahu kan fortsette.

Etter Netanyahus kunngjøring, innleverte riksadvokaten tiltalen formelt til en domstol i Jerusalem, melder israelsk radio.

For Netanyahu kan Trumps plan bli et politisk være eller ikke være, ettersom han 2. mars går til valg for tredje gang på ett år.

Aktuelt: Trump legger fram «århundrets avtale»

Riksrett mot Trump

Høyrepartiet Likud tapte valget i Israel, og for statsminister Benjamin Netanyahu kan det ende med fengsel. Han er siktet for bestikkelser, bedrageri og økonomisk utroskap, og kona Sara er alt funnet skyldig og dømt for misbruk av offentlige midler. Foto: Amir Cohen / AP
Høyrepartiet Likud tapte valget i Israel, og for statsminister Benjamin Netanyahu kan det ende med fengsel. Han er siktet for bestikkelser, bedrageri og økonomisk utroskap, og kona Sara er alt funnet skyldig og dømt for misbruk av offentlige midler. Foto: Amir Cohen / AP

Høyrepartiet Likud gikk seirende ut av valget i april, men Netanyahu greide ikke å samle nok støtte blant høyrenasjonalister og ultraortodokse til å kunne danne ny regjering.

I september ble utfallet det samme, og verken Likud eller sentrumsalliansen Blått og hvitt, under ledelse av tidligere forsvarssjef Benny Gantz, maktet å samle en styringsdyktig koalisjon.

For Trumps del kan fremleggelsen av den lenge varslede Midtøsten-planen, som han har kalt «århundrets avtale», på kjærkomment vis flytte fokus fra riksrettssaken som pågår mot presidenten.

Aktuelt: Israel bygger underjordisk forsvar ved grensen til Libanon

Palestina ber om boikott

– Dette er en plan for å beskytte Trump fra riksrett og Netanyahu fra fengsel. Dette er ingen fredsplan for Midtøsten, sa palestinernes statsminister Mohammed Shtayyeh mandag.

Mye av innholdet har over lang tid vært lekket til israelske og amerikanske medier. Palestinske myndigheter nekter å ha noe med Trump-administrasjonen å gjøre og oppfordrer omverdenen til å boikotte planen.

Trumps svigersønn Jared Kushner, som har ledet arbeidet med planen, gjorde det i mai i fjor klart at den ikke inneholder formuleringen «tostatsløsning».

USA bryter dermed med resten av verden som krever at palestinerne må få sin egen levedyktige stat innenfor grensene fra før 1967.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden