Republikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne

Det har vært sterk uenighet mellom president Donald Trump og nå avgåtte sikkerhetsrådgiver John Bolton.
Det har vært sterk uenighet mellom president Donald Trump og nå avgåtte sikkerhetsrådgiver John Bolton. Foto: Evan Vucci / AP/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre republikanere antyder at de vil si ja til å innkalle USAs tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton som vitne i riksrettssaken mot Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Republikanerne har 53 plasser i Senatet mot Demokratenes 47. Dermed må fire republikanere slutte seg til Demokratenes krav for at forslaget om å innkalle Bolton og andre vitner skal få flertall.

Den republikanske senatoren Mitt Romney tror det vil bli nok republikanere som stemmer for å la Bolton vitne.

– Det blir stadig klarere at det vil være viktig å høre John Bolton. Jeg tror det blir stadig mer sannsynlig at andre republikanere vil slutte seg til oss som mener at vi bør høre John Bolton, sa Romney mandag.

Anklager i bok

Trump anklages for å ha holdt tilbake amerikansk militærhjelp til Ukraina i et forsøk på å presse landet til å starte en etterforskning av Trumps politiske rival Joe Biden og hans sønn Hunter.

Bolton er i ferd med å skrive en bok, og ifølge New York Times har han i et utkast skrevet at Trump i august sa at han ønsket å holde tilbake militærhjelp til Ukraina inntil ukrainske myndigheter startet en etterforskning av Biden, som kan bli Trumps motkandidat i høstens presidentvalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump anklages også for å ha hindret etterforskningen av anklagene mot ham.

Mens det trengs 51 senatorer for at det skal kunne innkalles flere vitner, trengs det hele 67 senatorer – to tredels flertall – for å avsette Trump.

– I riksrettens tid

En av Trumps forsvarere, Ken Starr, hevdet mandag at USA er inne i «riksrettens tid» og at det er en overdreven bruk av riksrett blant USAs politikere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uttalelsen vekker oppsikt ettersom Starr var den sentrale etterforskeren i riksrettssaken mot daværende president Bill Clinton på slutten av 1990-tallet.

– Å stille en president for riksrett er blitt et våpen som man bruker mot sine politiske motstandere, sa Starr.

For å underbygge argumentet om at riksrett blir brukt for ofte, viste Starr til at det kun var én riksrettssak i de to første århundrene av USAs historie. Saken mot Trump er den tredje noensinne.

Trump ut mot Bolton

Trump brukte mandag Twitter til å lange ut mot Bolton.

– Jeg fortalte ALDRI John Bolton at bistanden til Ukraina var knyttet til etterforskningen av Demokratene, deriblant Biden-familien, skriver Trump.

Han legger til at den eneste grunnen til at Bolton skriver dette nå, må være at han ønsker å selge boken sin.