Bondevik storfornøyd med Hareides comeback

Knut Arild Hareide (t.h.) ble fredag presentert som ny samferdselsminister. Her sammen med statsminister Erna Solberg og Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Knut Arild Hareide (t.h.) ble fredag presentert som ny samferdselsminister. Her sammen med statsminister Erna Solberg og Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

– Det er et godt bytte når Frp går ut og Knut Arild Hareide går inn, sier tidligere KrF-statsminister Kjell Magne Bondevik om endringene i regjeringen. Audun Lysbakken (SV) er ikke like positiv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag ble tidligere KrF-leder Hareide presentert som ny samferdselsminister på Slottsplassen i Oslo.

– Jeg synes det er positivt. Både fordi han vil være en styrke for regjeringen, og fordi det virker samlende innad i KrF. Det er flere av oss som nå har fått en regjering vi kan heie på, sier Bondevik til NTB.

Bakgrunn: Her er Erna Solbergs nye regjering

Frp var hovedgrunnen

I fjor høst var KrF gjennom et opprivende retningsvalg, som endte med at høyresiden i partiet vant og inngikk regjeringssamarbeid med Høyre, Frp og Venstre. Mot blant annet Bondevik og Hareides ønske.

Bondevik avviser likevel at det er en fallitterklæring for venstresiden i partiet når Hareide nå slutter seg til KrF-leder Kjell Ingolf Ropstads regjeringsprosjekt.

Kjell Magne Bondevik gleder seg over at Knut Arild Hareide er tilbake som statsråd. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Kjell Magne Bondevik gleder seg over at Knut Arild Hareide er tilbake som statsråd. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Nei. Innvendingen mot den forrige regjeringen, og hovedgrunnen til Hareides forslag i fjor høst, var at Frp satt i regjeringen. Det regjeringsalternativet vi nå får, er det KrF gikk til valg på i 2017, sier Bondevik, som selv har ledet en regjering med akkurat samme partisammensetning – den såkalte Bondevik 2-regjeringen.

– Det er derfor jeg sier at flere av oss nå vil heie på regjeringen. Vi er vant med å samarbeide med de partiene. Det blir selvsagt ikke uproblematisk, både innad i regjeringen og på Stortinget, men for mange av oss er det et mye bedre alternativ enn det som var.

Taus om råd

Bondevik bekrefter at han har vært i kontakt med både Hareide og Ropstad de siste dagene.

– Rådet du Hareide til å gå inn i regjeringen?

– Når jeg sier at jeg er tilfreds med avgjørelsen, så ligger det i saken.

Den tidligere statsministeren har følgende råd til KrF-statsrådene og regjeringen:

– De skal jo styre på bakgrunn av Granavolden-erklæringen. De får legge fram for Stortinget det de mener er rett, og så får de ta forhandlingene der. Det vil nok primært være Frp de søker støtte hos. Men nå som Frp har løst seg, vil regjeringspartiene også måtte søke mot andre partier. Det gjorde vi også i min tid. Vi fant løsninger med Frp, men også med Ap i noen saker, sier Bondevik.

Lysbakken: – Som å piske en død hest

SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

SVs partileder Audun Lysbakken tviler på fornyelse i regjeringen så lenge Granavolden-plattformen ligger fast.

– Dette er fortsatt en blå, grå og borgerlig regjering som skal styre på en plattform med mye Frp-politikk. Det blir som å piske en død hest, og ikke et nytt politisk prosjekt, sier Lysbakken.

Han utfordrer nå nye statsråder som klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V), olje- og energiminister Tina Bru (H) og samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) til å trekke regjeringen i en ny retning.

Personvernpolicy