USA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer

Protestene mot myndighetene fortsetter i sentrum av hovedstaden i Libanon, som fikk ny regjering tirsdag. Foto: Hussein Malla / AP / NTB scanpix
Protestene mot myndighetene fortsetter i sentrum av hovedstaden i Libanon, som fikk ny regjering tirsdag. Foto: Hussein Malla / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye regjeringen i Libanon må vedta reformer for å håndtere den dype økonomiske krisen i landet og for å få slutt på gateprotestene, mener USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den store testen for Libanons nye regjering blir hvordan den handler og svarer på kravet fra folket om å innføre reformer og bekjempe korrupsjon, sier utenriksminister Mike Pompeo i en uttalelse.

Den 60 år gamle professoren Hassan Diab ble utnevnt til statsminister tirsdag. De fleste av statsråder betegnes som teknokrater, nominert av Hizbollah og deres allierte i nasjonalforsamlingen.

Den nye regjeringen blir møtt med protester og nye sammenstøt. Flere hundre demonstranter samlet seg onsdag ettermiddag rundt parlamentsbygningen i Beirut. Der kastet de stein og søppelposer mot opprørspolitiet, som svarte med vannkanoner og tåregass.

Samme dag møttes statsminister Diabs regjering for første gang.

– Vi står ved en finansiell, økonomisk og sosial blindvei. Vi står overfor en katastrofe, heter det i en uttalelse fra statsministeren.

Pompeo viser til at en styringsdyktig regjering som gjør håndfaste tiltak, er det eneste som kan gjenreise den økonomiske tilliten til landet og utløse internasjonal støtte.

Den franske presidenten Emmanuel Macron har på sin side uttalt at han vil gjøre alt han kan for å hjelpe landet ut av krisen.