Frp-seire kan gå tapt

<p>Det er ingen grunn til å bruke krefter på å gjennomføre Frps gjennomslag i regjeringsplattformen, mener Unge Venstre-leder Sondre Hansmark. Mandag tok Frp-leder Siv Jensen partiet sitt ut av regjeringen.</p>
Det er ingen grunn til å bruke krefter på å gjennomføre Frps gjennomslag i regjeringsplattformen, mener Unge Venstre-leder Sondre Hansmark. Mandag tok Frp-leder Siv Jensen partiet sitt ut av regjeringen. Foto: NTB scanpix

Det er liten interesse i Venstre og KrF for å videreføre Fremskrittspartiets flaggsaker i regjeringsplattformen. Dermed kan flere av Frps seire gå tapt.

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark mener det ikke er noen som helst grunn til at Venstre skal jobbe for å oppfylle Frps seire i Granavolden-plattformen.

– Det må vi for guds skyld ikke bruke krefter på. Granavolden er nå først og fremst en avtale mellom de tre partiene i regjering, slår Hansmark fast overfor NTB.

Les også: Rødt ber om Frps hjelp

– Ingen garanti

Statsminister Erna Solberg (H), Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har alle bedyret at de vil fortsette å styre etter Granavolden-plattformen.

Men kilder NTB har snakket med onsdag, påpeker at det at noe står i regjeringsplattformen, ikke er noen garanti for at det blir gjennomført.

– De ulike partiene må fortsatt slåss for sine saker i møter og på regjeringskonferanser. Er man ikke med på møtene, får man ikke kjempet saker gjennom, konstaterer en av dem.

Det kan bety at Frp kan måtte vinke farvel til en av sine store flaggsaker, nemlig forsøket med statlig finansiert eldreomsorg som etter planen skal utvides med seks nye kommuner fra sommeren av.

– Bør dempe seg

Frp-nestleder og avtroppende eldreminister Terje Søviknes har allerede omtalt det som «en krigserklæring» dersom regjeringen ikke viderefører forsøket med statlig finansiert eldreomsorg.

Men Frp bør dempe krigsoverskriftene og retorikken, mener KrFs stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold. Han er selv overrasket over den tidligere regjeringskameratens hastverk i å nulle ut KrF-seire som eggdonasjon og assistert befruktning for enslige.

– Det å se at dette smuldrer opp, er ikke ålreit. Men samtidig må vi forholde oss til det som nå er flertallet på Stortinget. Vi bør heller roe oss ned og finne ut hvordan vi kan få til et konstruktivt samarbeid med Frp i Stortinget, sier Bekkevold til NTB.

– Nødig straffe hverandre

– Jeg vil nødig komme i en situasjon der vi fremmer forslag for å straffe hverandre. Det vil se stygt ut og er ikke noe som vil kle norsk politikk, advarer han.

Andre Frp-seire som kan stå i spill, er punktet i Granavolden-plattforment om at økt avgifter på drivstoff som økt CO2-avgift «i sin helhet skal motsvares med reduserte avgiftssatser på drivstoff».

Også bompengeforliket blir nevnt som en sak som kan bli endret uten Frp på laget.

For Venstre står slaget om rusreformen, en seier partiet har omtalt som «alene grunn god nok til å stå i regjeringssamarbeidet». Onsdag gjorde Frp det klart at de vil stå på sitt primærstandpunkt og ikke gå inn for avkriminalisering i det omfang reformen legger opp til.

Også pelsdyrforliket, som Venstre sto i bresjen for, kan bli endret med Frp utenfor regjering.

Personvernpolicy