Varsku om trege domstoler – frykter for rettssikkerheten

Bare dager etter at justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) deltok i høringen om trygdeskandalen (bildet) må han igjen møte kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Tirsdag må han svare på hvorfor domstolene ikke klarer å behandle straffesaker raskt nok.
Bare dager etter at justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) deltok i høringen om trygdeskandalen (bildet) må han igjen møte kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Tirsdag må han svare på hvorfor domstolene ikke klarer å behandle straffesaker raskt nok. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Domstolene klarer ikke å nå fristene for behandling av straffesaker. – Et problem for rettssikkerheten, sier SVs Petter Eide, som mener budsjettkutt er årsaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Riksrevisjonen kommer med hard kritikk av domstolene i en rapport som Stortinget behandler denne våren. Ifølge rapporten nådde ingen av de seks lagmannsrettene målet om å behandle straffesaker i løpet av tre måneder i snitt i 2018. 20 tingretter nådde heller ikke målet, og utviklingen går i feil retning.

– Faktisk ser vi at avstanden til Stortingets mål har økt, sa riksrevisor Per-Kristian Foss, da han la fram rapporten i oktober.

Tirsdag holder kontroll- og konstitusjonskomiteen høring om saken.

Riksrevisjonen påpeker at domstolene kunne vært mer effektive og dermed behandlet 8 prosent flere saker med de ressursene de har.

Trange budsjetter

Men direktør Sven Marius Urke i Domstolsadministrasjonen (DA) pekte på at sakene blir stadig mer krevende, samtidig som budsjettene er trange.

– Dette ser ikke ut til å bli noe bedre. Det har vært en jevn nedtrapping av ressursene til domstolene de siste årene, og vi venter ikke at budsjettet for 2021 kommer til å bli bedre, sier justispolitisk talsperson Petter Eide (SV).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skyldes regjeringens såkalte ABE-reform, et flatt kutt på 0,5 prosent i offentlige budsjetter som skal tvinge etatene til å kutte byråkrati og bli mer effektive.

– Saksbehandlingstiden blir lengre, men Domstolsadministrasjonen påpeker også at man frykter for dårligere kvalitet. Det blir ikke god nok tid til å gå grundig nok inn i sakene. Da vil jeg si at det er et rettssikkerhetsproblem, sier Eide til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kuttet til beinet

Før jul varslet DA planer om å kutte 210–220 årsverk innen 2024, ifølge NTL Magasinet, og kommunikasjonssjef Yngve Brox sier de for lengst har kommet inn til beinet.

– Den harde omstilling kommer nå, varslet han.

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) mener imidlertid at domstolsstrukturen er hovedårsaken til at sakene ikke blir behandlet i tide. Regjeringen har satt i gang et arbeid med omorganisering, og Domstolsadministrasjonen foreslo i høst å redusere dagens 60 tingretter til 22.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kallmyr møter i høringen på tirsdag. Det samme gjør domstolsdirektør Urke og representanter for Dommerforeningen, Advokatforeningen og Politijuristene.

I skyggen av Nav-skandalen?

Eide bekymrer seg for at Riksrevisjonens rapport, og ikke minst en rapport fra Sivilombudsmannen som handler om bruk av isolasjon i fengslene, skal havne i skyggen av Nav-saken. Alle tre behandles av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité denne våren.

– De har 10.000 sider med Nav-papirer. De to andre sakene som det skal være høring om på tirsdag, drukner. Timingen er veldig uheldig, sier Eide.