Mot gjenvalg for Tsai Ing-wen på Taiwan

Taiwans Beijing-kritiske president Tsai Ing-wen spås gjenvalg i lørdagens valg.
Taiwans Beijing-kritiske president Tsai Ing-wen spås gjenvalg i lørdagens valg. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valglokalene har stengt på Taiwan, der det går mot gjenvalg for landets Beijing-kritiske president Tsai Ing-wen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 63 år gamle jussprofessoren Tsai Ing-wen har vært president på Taiwan siden 2016. Hun tilhører Det demokratiske progressive parti (DPP) og er sterkt kritisk til Beijings doktrine om at Taiwan er en del av «ett Kina».

Dere må ikke «kjøpe Beijings nydelige løgn» om det såkalte «ett land, to systemer», som Kina har innført i Hongkong, advarte Tsai under innspurten i valgkampen.

Taiwan har drøyt 19 millioner stemmeberettigede, og da over 10 millioner stemmer var talt opp lørdag, lå Tsai an til nærmere 57 prosent oppslutning.

Høyrepopulist

Tsais hovedutfordrer, 62 år gamle Han Kuo-yu fra det høyreorienterte kinesiske nasjonalistpartiet KMT, lå an til 39 prosent oppslutning.

Den tidligere ordføreren i Kaohsiung på sørkysten av Taiwan har hatt en kometaktig politisk karriere og danket blant annet ut Taiwans rikeste mann Terry Gou i kampen om å bli opposisjonens kandidat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med sitt populistiske budskap og sine rause, men vage valgløfter til sin entusiastiske velgerskare, blir Han ofte sammenlignet med Donald Trump.

Hovedløftet er å bedre Taiwans forhold til Beijing og få fart i økonomien.

Anerkjenner

Taiwan har vært atskilt fra Kina siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

I praksis har Taiwan fullt selvstyre, men Kina insisterer på at øya skal underlegges Beijing og truer med å invadere dersom Taiwan formelt erklærer selvstendighet.

De fleste land, inkludert USA, anerkjenner at Taiwan er en del av «ett Kina», men amerikanerne regnes likevel som uformelle allierte av øya.