Støre: UD har ikke fagansvar for nye EØS-regler

<p>Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) forklarte seg torsdag i Stortingets åpne høring om trygdeskandalen.</p>
Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) forklarte seg torsdag i Stortingets åpne høring om trygdeskandalen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix / NTB scanpix

Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) avviser at Utenriksdepartementet hadde noe faglig ansvar for innføringen av den nye trygdeforordningen i 2012.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ikke UD som har ansvaret for implementeringen, sa Støre.

Arbeiderpartiets leder, som var utenriksminister i den rødgrønne regjeringen, forklarte seg torsdag i Stortingets åpne høring om trygdeskandalen.

Bakgrunn: Mye uklart før kontrollhøring om trygdeskandalen

Støre slo fast at Utenriksdepartementet ikke er fagdepartement, og at det er andre departementer – i dette tilfellet Arbeids- og sosialdepartementet – som har ansvaret for å gjøre faglige fortolkninger av nytt EØS-regelverk.

– UD gjorde sitt arbeid grundig og innførte reglene i tråd med prosedyrer og tidsfrister. Jeg kan ikke huske diskusjoner og faglige avveininger i denne saken, sa Støre.

Mer fra høringen: Busch med uforbeholden beklagelse i trygdeskandalen

Det har også vært stilt spørsmål ved oversettingen av de nye EØS-reglene. Støre viste til at oversettelsen fulgte vanlige prosedyrer og ble gjort av UDs EØS-oversettere, i nært samarbeid med fagdepartementet.

Da den nye trygdeforordningen ble innført, konkluderte den rødgrønne regjeringen med at den ikke ville medføre behov for andre endringer i norsk rett.

Tre tidligere arbeidsministere: – Trygdesaken var ikke på vårt bord

Innsikt: Flere enn Nav og norske dommere vet lite om EØS

Undersøkelse: Nav-kaoset har ødelagt tilliten til det offentlige

Personvernpolicy