Støre: UD har ikke fagansvar for nye EØS-regler

Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) forklarte seg torsdag i Stortingets åpne høring om trygdeskandalen.
Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) forklarte seg torsdag i Stortingets åpne høring om trygdeskandalen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) avviser at Utenriksdepartementet hadde noe faglig ansvar for innføringen av den nye trygdeforordningen i 2012.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke UD som har ansvaret for implementeringen, sa Støre.

Arbeiderpartiets leder, som var utenriksminister i den rødgrønne regjeringen, forklarte seg torsdag i Stortingets åpne høring om trygdeskandalen.

Bakgrunn: Mye uklart før kontrollhøring om trygdeskandalen

Støre slo fast at Utenriksdepartementet ikke er fagdepartement, og at det er andre departementer – i dette tilfellet Arbeids- og sosialdepartementet – som har ansvaret for å gjøre faglige fortolkninger av nytt EØS-regelverk.

– UD gjorde sitt arbeid grundig og innførte reglene i tråd med prosedyrer og tidsfrister. Jeg kan ikke huske diskusjoner og faglige avveininger i denne saken, sa Støre.

Mer fra høringen: Busch med uforbeholden beklagelse i trygdeskandalen

Det har også vært stilt spørsmål ved oversettingen av de nye EØS-reglene. Støre viste til at oversettelsen fulgte vanlige prosedyrer og ble gjort av UDs EØS-oversettere, i nært samarbeid med fagdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da den nye trygdeforordningen ble innført, konkluderte den rødgrønne regjeringen med at den ikke ville medføre behov for andre endringer i norsk rett.

Tre tidligere arbeidsministere: – Trygdesaken var ikke på vårt bord

Innsikt: Flere enn Nav og norske dommere vet lite om EØS

Undersøkelse: Nav-kaoset har ødelagt tilliten til det offentlige