Søreide vil orientere Stortinget om Midtøsten-krise

Direkte fra klokken 17:15: Søreide uttaler seg om Iran-angrepet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) kommer torsdag til å orientere Stortinget om den spente situasjonen i Midtøsten, etter det NTB erfarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Orienteringen vil skje på et møte i Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité (DUUFK), etter det NTB forstår. Det skal foreløpig ikke være noen planer om en redegjørelse i åpen sal.

SV-leder Audun Lysbakken krevde tirsdag i et brev at Søreide og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) ber Stortinget om å få redegjøre om saken.

SV-leder Audun Lysbakken ber regjeringen redegjøre om krisen mellom USA og Iran, og følgene for norske soldater i Irak. Foto: NTB scanpix
SV-leder Audun Lysbakken ber regjeringen redegjøre om krisen mellom USA og Iran, og følgene for norske soldater i Irak. Foto: NTB scanpix

Han vil høre mer om «regjeringens syn på krisen mellom USA og Iran» og om «hva som skal skje med det norske styrkebidraget i Irak.»

Situasjonen i Irak har vært svært spent etter at USA likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani i et droneangrep i Irak fredag.

Forsker: Iran er i ferd med å oppnå sitt mål

«Uklok politikk»

En rekke raketter rammet natt til onsdag basen Ain al-Assad i Irak , hvor blant annet amerikanske styrker og omkring 70 norske soldater holder til.

– Stortinget må få anledning til å diskutere den alvorlige internasjonale situasjonen snarest. Faren for krig er stor, og vår største allierte eskalerer konflikten gjennom aggressiv og uklok politikk, sier Lysbakken til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– SV mener de norske soldatene må hentes hjem fra Irak. Denne situasjonen viser at det er en stor feil å sende norske styrker til amerikanske militære operasjoner når USA ledes av en fullstendig uforutsigbar president, sier SV-lederen.

Khamenei etter angrepet: – Vi slo USA i ansiktet

(Saken fortsetter under videoen)

Video: Søreide: Norge fordømmer ikke USAs likvidering av Soleimani

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Får støtte fra Sp

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad støtter SVs krav.

– Sp synes også det er nødvendig at regjeringen redegjør om denne situasjonen, sier hun til NTB.

– Om det skjer i åpent Storting eller gjennom den utvidede utenrikskomiteen, bør være opp til regjeringen. Men situasjonen kan tilsi redegjørelse begge steder, fremholder Arnstad.

De norske soldatene i Irak har siden 2015 deltatt i den USA-ledede koalisjonen mot ekstremistgruppen IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søreide til ABC Nyheter: Norge fordømmer ikke USAs drap på Soleimani i Irak

Ap tar opp saken

De utenlandske soldatene er i landet på invitasjon fra irakiske myndigheter. Sist søndag vedtok imidlertid den irakiske nasjonalforsamlingen at koalisjonens styrker må forlate Irak.

– Jeg forutsetter at Stortinget blir konsultert og orientert. Jeg vil ta opp videre behandling når Stortingets utenrikskomité møtes senere i dag, sier Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talsperson Anniken Huitfeldt til NTB onsdag.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes ba i en uttalelse 3. januar regjeringen om å endre kurs.

– Vi krever at Solberg-regjeringen umiddelbart avbryter alt militært samarbeid med USA i Midtøsten og trekker alle norske soldater ut av regionen for å unngå at Norge trekkes inn i konflikten, sa han.

Aktuelt: 176 mistet livet da ukrainsk Boeing-fly styrtet i Iran