Storbritannia innfører brexit-tabu

Etter 31. januar skal britenes statsminister Boris Johnson og hans regjering slutte å bruke begrepet «brexit».Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix
Etter 31. januar skal britenes statsminister Boris Johnson og hans regjering slutte å bruke begrepet «brexit». Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brexit har dominert britisk politikk de siste fire årene. Men fra neste måned skal ingen regjeringsmedlemmer ta «b-ordet» i sin munn, opplyser en tjenestemann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du vil ikke høre det ordet fra mine lepper etter 31. januar, sier tjenestemannen, som vil være anonym.

Det er ventet at den britiske nasjonalforsamlingen vil ratifisere statsminister Boris Johnsons plan for å forlate EU i løpet av de neste to ukene. 31. januar er satt som exit-dato.

Politikerne i London må fortsatt bruke tid og krefter på å framforhandle nye avtaler med unionen, men Johnson og hans team er nå fast besluttet på å gå videre med andre politiske saker. Ordet 'brexit' skal derfor brukes i så liten grad som mulig.

I oppkjøringen til valget i desember, snakket Johnson om lite annet enn brexit. Men i sin juletale til den britiske befolkningen unngikk han ordet helt og holdent. I nyttårstalen nevnte han imidlertid brexit, men bare så vidt.