Pelosi ber om ny resolusjon: Vil begrense Trumps militære aksjoner mot Iran

<p>Lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi.</p>
Lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi. Foto: Jonathan Ernst / Reuters/NTB scanpix

Likvideringen av Irans mektige mann, den iranske generalen Qasem Soleimani, har satt farlige krefter i Midtøsten i spill. Nå risikerer USA å bli trukket inn i en krig ingen egentlig ønsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, har derfor grepet til pennen og forfattet et nytt forslag til resolusjon, en såkalt «War Powers Resolution», som skal tøyle Trumps krigsiver, etter at han nærmest på egenhånd ga grønt lys til å drepe Irans nest mektigste mann.

«I forrige uke gjennomførte Trump-administrasjonen et provoserende og uforholdsmessig militær luftangrep rettet mot iranske militære tjenestemenn på høyt nivå. Denne aksjonen truer våre tjenestemenn, diplomater og andre ved å risikere en alvorlig opptrapping av spenningene med Iran,» skriver Pelosi.

Les også: Rakettangrep nær USAs ambassade i Bagdad

Vil ha 30-dagersfrist

I brevet, som er stilet til de demokratiske medlemmene av Kongressen, heter det at Representantenes hus skal ta stilling til en ny resolusjon som skal kunne begrense presidentens militære aksjoner i forhold til Iran.

Den nye resolusjonen vil, dersom den får flertall, sette klare betingelser for hvor langt Trump kan gå med tanke på en militær konfrontasjon med Iran.

«Resolusjonen stadfester Kongressens mangeårige tilsynsansvar ved å gi mandat til at hvis ikke ytterligere Kongresshandlinger blir iverksatt, opphører administrasjonens militære fiendtligheter med hensyn til Iran innen 30 dager,» skriver Pelosi, ifølge CNN.

Les også: Trump truer med å angripe over 50 mål i Iran

Fare for storkrig i Midtøsten

Etter at Soleimani ble drept av en amerikansk drone fredag 3. januar, har Irans øverste ledelse truet med voldsom gjengjeldelse. I mellomtiden holder verden pusten.

Irans løfter om hevn har igjen utløst nye trusler fra USAs president. Til sammen 52 bombemål skal være blinket ut dersom Iran angriper amerikanere eller amerikanske interesser.

Det vil trolig utløse nye iranske hevnaksjoner, og faren for storkrig i Midtøsten. Både USA og Iran har mektige allierte i regionen, og disse vil kunne bli dratt inn en blodig konflikt som kan få katastrofale konsekvenser.

VIDEO: Iransk general drept i rakettangrep i Bagdad

Vil unngå skrekkscenario

Det er dette skrekkscenariet Pelosi nå bruker all sin politiske tyngde for å unngå.

«Som medlemmer av Kongressen er vårt første ansvar å ivareta tryggheten til det amerikanske folk. Av den grunn er vi bekymret for at administrasjonen foretok denne handlingen uten å konsultere Kongressen, og uten respekt for Kongressens militære slagkraft som er nedfelt i grunnloven,», skriver Pelosi.

Ledende demokratiske senatorer krever nå at president Donald Trump offentliggjør vurderingen bak droneangrepet som drepte den iranske generalen Qasem Soleimani.

Krever innsyn i Trumps begrunnelse for likvidering

Begrunnelsen for beslutningen om å gjennomføre angrepet mot Soleimani er hemmeligstemplet, men Chuck Schumer og Robert Menendes krever at graderingen oppheves.

– Det er ingen legitim grunn til å unndra denne informasjonen fra offentligheten, sier de to senatorene i et brev til presidenten mandag. De mener varselet fra Det hvite hus til Kongressen om angrepet ikke er bra nok.

– Det er avgjørende at saker som er så viktige for rikets sikkerhet, deles med folket i rimelig tid. Et notat som er hemmeligstemplet i sin helhet, passer seg simpelthen ikke i et demokratisk samfunn, skriver de to. De mener hele notatet bør offentliggjøres.

Schumer er Demokratenes gruppeleder i Senatet, mens Menendez leder utenrikskomiteen.

Les også: Forsker: – Irans svar vil bli heftig

– Nærmere en ny katastrofal krig

Lederen for Revolusjonsgardens elitestyrke, general Qasem Soleimani, ble regnet som hjernen bak Irans militære og politiske operasjoner i Irak, Syria og Libanon.

– En rå gjengjeldelse venter de kriminelle som sølte til sine skitne hender med hans og de andre martyrenes blod i nattens hendelse, varsler Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei.

Tidligere visepresident Joe Biden mener Trumps beslutning om å likvidere Soleimani er høyt spill.

– Trump har kastet en dynamittgubbe inn i en kruttønne, mener Biden, og får følge av senator Bernie Sanders.

– Trumps farlige opptrapping bringer oss nærmere en ny katastrofal krig i Midtøsten, som vil koste talløse liv og billioner av dollar.

Les også: Eksperter frykter følgene av USAs likvidasjon

– Jeg setter pris på president Trumps modige svar

Senator Elizabeth Warren kaller Trumps beslutning «en hensynsløs handling», og advarer mot følgene.

Ledende republikanere slår derimot ring om Trump og mener beslutningen om å likvidere Soleimani var klok og riktig.

– Jeg setter pris på president Trumps modige svar på Irans aggresjon, sier senator Lindsey Graham.

VIDEO: Pompeo skuffet over Europa etter Soleimani-angrepet

Personvernpolicy