Nei, verden hadde ikke blitt bedre om alle statsledere var kvinner

Her hyller Barack Obama kvinner under et arrangement i Singapore nylig.
Her hyller Barack Obama kvinner under et arrangement i Singapore nylig. Foto: Vincent Thian / AP/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er personlige egenskaper, ikke kjønn, som definerer en god leder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommentar: Kathleen Buer
Redaksjonssjef ABC Nyheter.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Kvinner, jeg vil bare at dere skal vite dette: Dere er ikke perfekte, men det jeg unektelig kan si, er at dere er bedre enn oss, sa Barack Obama på et arrangement i Singapore nylig », ifølge BBC.

«Jeg er helt sikker på at dersom alle land i verden ble styrt av kvinner de neste to årene, vil vi se en signifikant bedring over hele linja. Alt ville ha blitt bedre – levestandarder og utsikter».

President Barack Obama er kanskje én av verdens viktigste feminister. Derfor er det oppsiktsvekkende at han ikke skjønner at disse utsagnene er nedlatende, generaliserende og på grensen til mindre intelligent. Selv om det var positivt ment.

Kvinner er verken bedre eller dårligere ledere enn menn. En god leder defineres ikke av kjønn, det handler om personlige egenskaper. Ulike lederroller krever ulike personlige egenskaper. Det handler om å finne rett person til jobben. Ikke om hvilket kjønn personen måtte ha. Menn kan være omtenksomme og relasjonsorienterte. Kvinner kan være tøffe og kompromissløse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg er feminist. Men jeg vil aldri hevde kvinner er bedre til noe som helst enn menn.

Å si at kvinner er bedre ledere enn menn er nesten like dumt som å si at høye menn er bedre egnet enn lave. Det handler ikke om fysiske egenskaper, som høyde og kjønn.

Vi har kommet for langt til at det er greit å si at kvinner er bedre enn menn. Det har ingenting med feminisme å gjøre. Kvinner er like forskjellige som menn. Vi kommer i alle varianter, akkurat som menn. Noen har fremragende lederegenskaper. Andre ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg er ikke en god leder fordi hun er kvinne. Hun er en god leder fordi hun har de personlige egenskapene og ikke minst erfaringen som skal til. Theresa May var heller ikke dårlig skikket til å være statsminister i Storbritannia fordi hun er kvinne, men fordi hun manglet den nødvendige gjennomføringskraften og oppslutningen som skulle til for å klare å få til en god Brexit-avtale med EU. Boris Johnson, uavhengig av hva man måtte mene om han, er ingen bedre statsleder fordi han er mann. Det er ikke hans kjønn som gjør at det er mer sannsynlig at han får gjennomført Brexit.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskning viser dessuten at påstander om at kvinner er bedre ledere enn menn, gjør det vanskeligere, ikke enklere for kvinner, å bli ledere.

Flere studier viser at det er enkelte forskjeller mellom mannlige og kvinnelige ledere, men disse er så små at de nesten er ubetydelige, påpekte Linda Lai, professor ved Institutt for ledelse og organisasjon ved BI, i en kommentar i fjor.

Jeg er feminist. Men jeg vil aldri hevde kvinner er bedre til noe som helst enn menn. I hvert fall ikke i jobbsammenheng. I hvert fall ikke på generelt grunnlag. På samme måte som menn bør vi vurderes ut i fra våre personlige egenskaper og kvalifikasjoner. Aldri ut i fra kjønn. På godt og vondt.