Ny undersøkelse: Under en tredjedel tror Støre vil ta over om regjeringen faller

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kun 31 prosent tror at det er Jonas Gahr Støre som tar over om Solberg-regjeringen faller, viser en fersk undersøkelse. – Det sier en del om Arbeiderpartiets problemer, mener valgekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En fersk undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av ABC Nyheter, viser at bare 49 prosent av nordmenn tror Solberg-regjeringen blir sittende gjennom hele neste år.

Da et representativt utvalg på 1012 personer fikk spørsmål om hvem de tror blir neste statsminister, dersom regjeringen går av eller blir felt, var det 31 prosent som svarte at de tror Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre kommer til å ta over.

På andreplass etter Støre, ligger Trygve Slagsvold Vedum (Sp) med 18 prosent. Kun 2 prosent tror Audun Lysbakken (SV) kommer til å ta over. 49 prosent oppgir at de ikke vet eller tror det blir en annen person enn de tre overnevnte.

Om alternativene

ABC Nyheter inkluderte alle lederne av opposisjonspartier over sperregrensen på Stortinget.

I 1997 ble Kjell Magne Bondevik (KrF) statsminister i en mindretallsregjering selv om han tilhørte et lite parti. Han ble også statsminister i 2001, da sammen med Høyre som var langt større.

Valgekspert: – Et uttrykk for at Ap sliter ganske kraftig

Valgekspert og statsviter Svein Tore Marthinsen mener at Støres lave oppslutning er et uttrykk for et parti som sliter.

– Er det rart at kun 31 prosent tror at Støre vil ta over?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det sier vel en del om Arbeiderpartiet sine problemer. Man skulle vel tro at når den borgerlige regjeringen sliter så mye som nå, skulle Arbeiderpartiet virke som en soleklar kandidat, sier Marthinsen.

Valgeksperten påpeker at nettopp dette har vært Arbeiderpartiet sin styrke tidligere: De har vært det åpenbare alternativet til Høyre.

– Men nå ser man ikke på dem som så soleklare. Man ser at velgere går fra Arbeiderpartiet til Senterpartiet, Sosialistisk venstreparti og MDG, egentlig alle de andre opposisjonspartiene, forteller statsviteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er et uttrykk for at Arbeiderpartiet sliter ganske kraftig.

– Vi kan ikke regne ut Vedum

Marthinsen understreker likevel at Støre fortsatt er en klar favoritt til å ta over som statsminister i et eventuelt regjeringsbytte på grunn av sin posisjon, med mindre Senterpartiets vekst forsetter slik som nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er statsminister Vedum en reell mulighet?

– Ja. Det er antakelig vis slik at det største partiet i regjeringssamarbeidet får statsministerposten, og om Ap og Sp ble likestilt, vil nok fortsatt Ap få den. Men man kan absolutt ikke regne ut Vedum, til tross for at Sp har gått noe ned i de siste målingene.

Les også: Nedtur for Sp og Vedum på ny måling

– Hva gjør Støre galt?

– Dette er sammensatt, men et problem som Støre har er at han ikke er noen opposisjonspolitiker. Jeg mener at han ikke har de naturlige egenskapene til å være i opposisjon. Han passer bedre som statsminister.

– Opposisjonspolitikere må forsterke politikken og være tydelig på alternativer. Dette er ikke bare vanskelig for Støre på grunn av hans personlighet, men også på grunn av partiet han er leder for.

– Arbeiderpartiet er i en vanskelig mellomposisjon på de saken som er viktige for velgerne: MDG er tydeligere på klima, Sp er tydeligere på strukturreform og Frp er mer restriktive på innvandring. Det er vanskelig for Støre å være tydelig når partiet hans havner i skvis på sak etter sak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ap må erkjenne at de ikke har vært gode nok til å utvikle politikk som treffer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Støre om kritikken mot Ap-ledelsen: – Broilere er noe jeg steker i ovnen

Politisk klima for enkeltsaker

En annen utfordring for Ap som Marthinsen trekker frem er at dagens velgerklima heller i favør for politikere som er tydelige i enkeltsaker.

– Velgermarkedet går i sykluser, forteller han.

– Tidligere har helhetlig politikk vært viktigere, men de siste årene har man sett tendenser både nasjonalt og internasjonalt mot at man premierer politikere som løfter frem enkeltsaker.

– Man har sett det i USA og Storbritannia, men også i Norge med ensakspartier som Bompengepartiet og til en viss grad MDG. Til og med Sp kjører nesten bare på senterperiferi.

– Det at klimaet går i denne retningen er ugunstig for store partier med mer moderate standpunkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel understreker Marthinsen at dette ikke nødvendig vis er tilfellet om to eller fire år. Han trekker frem at velgere er mindre lojale enn før og at det politiske landskapet endres raskere på grunn av det.

– Det er lett å glemme at det bare er fire år siden Ap hadde 40 prosent og Støre ble geni-erklært. Kriser kan inntreffe og endre på alt.

Valgeksperten forteller at noe av grunnen til at Solberg-regjeringen ble gjenvalgt var det som ble ansett som en god håndtering av flyktningkrisen i 2015. Mange ønsket seg en restriktiv innvandringspolitikk, og opplevde at de fikk dette hos den sittende regjeringen. Marthinsen trekker paralleller mellom dette og Stoltenbergs gjenvalg etter håndteringen av finanskrisen i 2008 og terrorangrepet 22. juli 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Krisesituasjoner snur gjerne opp ned på hele den politiske agendaen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men til syvende og sist kan Ap aldri bli Rødt. De må finne sin vei, som skiller dem fra de andre partiene.

Marthinsen mener at man ikke kan legge skylden på kommunikasjon.

– Hvis Ap sin politikk er moderat kan man ikke si «Støre må være tydeligere», sier han.

– Man må se på hva er viktigst for velgerne i dag, forstå det først, og så lage en politikk. Så kan man snakke om kommunikasjon. Men når velgerne ikke har tillit er det et uttrykk for at politikken ikke er god nok. Det er nok vanskeligere å erkjenne, emn det finnes ingen «quick fix».

– Men Ap kan jo håpe at markedet blir bedre for deres type politikk igjen.

Les også:

Ap-velgerne slår ring om Støre på måling