Xi kritiserte USA i samtale med Trump

USAs president Donald Trump, her under et møte med Kinas president Xi Jinping på sidelinjen av G-20-møtet i Osaka i Japan i juni, sier han har hatt en god samtale med sin kinesiske motpart.
USAs president Donald Trump, her under et møte med Kinas president Xi Jinping på sidelinjen av G-20-møtet i Osaka i Japan i juni, sier han har hatt en god samtale med sin kinesiske motpart. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump har diskutert handel, Nord-Korea og Hongkong i en telefonsamtale med sin kinesiske motpart Xi Jinping. Han fikk klar kritikk av Xi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg hadde en svært god samtale med Kinas president Xi angående vår store handelsavtale. Kina har allerede innledet med omfattende kjøp av landbruksprodukter med mer. Formell signering skal finne sted, skriver Trump på Twitter.

Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua har en noe mer dempet versjon av samtalen. Byrået skriver ifølge Reuters at Xi beskyldte USA for å legge seg opp i interne kinesiske anliggender, men uttrykte håp om at de to land kan holde kommunikasjonskanalene åpne.

– Vi snakket også om Nord-Korea, der vi samarbeider med Kina, og om Hongkong (fremgang!), tvitret Trump, uten å utdype.

Xi sa til Trump at Kina er spesielt bekymret for USAs ord og handlinger når det kommer til utviklingen i Hongkong, Taiwan, Xinjiang og Tibet, melder Xinhua.

USA og Kina ble i forrige uke enige om første fase en av ny handelsavtale. Enigheten innebærer at USA avlyser toll som var varslet på kinesiske varer, mens Kina forplikter seg til å øke sin import fra USA. Det er ikke satt noen dato for når fase én skal undertegnes.

USA kunngjorde i forrige uke at forhandlingene rundt fase to av handelsavtalen skulle starte umiddelbart.