Tilårskomne presidentkandidater utfordret på alder

Sju demokratiske presidentkandidater kvalifiserte seg til debatten i Los Angeles torsdag kveld. Fra venstre Andrew Yang, Pete Buttigieg, Elizabeth Warren, Joe Biden, Bernie Sanders, Amy Klobuchar, Tom Steyer. Foto: Chris Carlson / AP / NTB scanpix
Sju demokratiske presidentkandidater kvalifiserte seg til debatten i Los Angeles torsdag kveld. Fra venstre Andrew Yang, Pete Buttigieg, Elizabeth Warren, Joe Biden, Bernie Sanders, Amy Klobuchar, Tom Steyer. Foto: Chris Carlson / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med en snittalder på 61 år ble de demokratiske kandidatene blant annet utfordret på alder da de møttes til TV-debatt torsdag. Riksrettssaken var også tema.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kandidatene, de fleste hvite menn i 70-årene, ble spurt om en kommentar fra tidligere president Barack Obama. Obama har sagt at de fleste ting ville vært bedre om flere kvinner styrte verden, og at det fleste problemene skyldes at gamle menn ikke slipper andre fram.

– Jeg gjetter på at han ikke snakket om meg, svarte tidligere visepresident Joe Biden.

77-åringen la til at det med alderen kommer erfaring og visdom. Han ble også spurt om han vil gi seg i kast med en andre periode dersom han vinner valget i november. Biden vil da være 82 år. Han ville ikke forplikte seg til det, men sier det er en fin tanke.

Fakta om demokratenes TV-debatt:

Følgende sju demokratiske presidentkandidater kvalifiserte seg til debatten ved Loyola Marymount University i Los Angeles torsdag kveld. Kravet for å delta var at kandidatene hadde 200.000 individuelle givere.

* Joe Biden (77), tidligere visepresident og senator fra Delaware.

* Bernie Sanders (78), senator fra Vermont.

* Elizabeth Warren (70), senator fra Massachusetts.

* Amy Klobuchar (59), senator fra Minnesota.

* Pete Buttigieg (37), ordfører i South Bend, Indiana.

* Tom Steyer (62), milliardær og aktivist, California.

* Andrew Yang (44), forretningsmann fra New York.

Kilde: CNN, The Guardian

De eldste leder

Ifølge en måling laget av RealClearPolitics før debatten har Biden en oppslutning på 27,9 prosent blant demokratiske velgere.

Bak ham ligger Bernie Sanders med 19,7 prosent og Elizabeth Warren med 15 prosent, begge på partiets venstrefløy, og deretter Pete Buttigieg, som Biden er sentrumsorientert, med 8,6 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bernie Sanders sier han nok er uenig med Obama, og han pekte på at problemet er at bare en håndfull milliardærer sitter med makten i USA.

Den 70 år gamle senatoren Elizabeth Warren fra Massachusetts snudde spørsmålet om alder til et svar om kjønn.

Demokratenes presidentkandidater Joe Biden og Bernie Sanders under debatten i Los Angeles torsdag kveld. Foto: Chris Carlson / AP
Demokratenes presidentkandidater Joe Biden og Bernie Sanders under debatten i Los Angeles torsdag kveld. Foto: Chris Carlson / AP

– Jeg vil også være den yngste kvinnen som noen gang har blitt tatt i ed som president, svarte hun.

Tysk avis: Splittelsen i USA er den verste siden borgerkrigen

«Notorisk løgner»

Alle de sju demokratiske presidentkandidatene som kvalifiserte seg til debatten i Los Angeles, var for å stille president Donald Trump for riksrett. Onsdag stemte et flertall i Representantenes hus for riksrett, men de demokratiske kandidatene har ikke klart å overbevise flertallet av amerikanske folket om at det er rett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Min jobb er å overbevise folk om at riksretten mot Trump er riktig, sa Biden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sanders kalte nok en gang Trump for en notorisk løgner og hevdet presidenten har kastet vanlige arbeidsfolk på båten. Senator Elizabeth Warren fulgte opp med å kalle Trump den mest korrupte presidenten i historien.

Forretningsmannen Andrew Yang advarte på sin side om å gå med skylapper i riksrettsdramaet.

– Vi må ikke henge oss opp i riksretten, som er som en fotballkamp der resultatet er kjent. Vi må løse problemene som gjorde at Trump ble valgt.

Seks av kandidatene er senatorer og er nødt til å være i Washington når Senatet møtes for riksrett. Debatten blir derfor regnet som spesielt avgjørende fordi det kan være siste gang de møtes på en nasjonal scene før neste debatt i januar.

Aktuelt: Trump ba Nancy Pelosi gå til riksrettssak – i 2008

Buttigieg angrepet oftest

Kandidatene avsto tidlig i debatten fra å gå løs på hverandre. CNN påpeker at det kunne skyldes at delegatene ville bruke tid på å snakke om egne saker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men julefreden varte ikke, og debatten tok seg opp mot slutten. Pete Buttigieg var kandidaten som oftest ble angrepet av de andre debattantene. Bernie Sanders var den som angrep de andre flest ganger, viser en oversikt fra NBC News.

Buttigieg og Warren havnet i en opphetet ordveksling over valgkampfinansiering. Warren kritiserte Buttigieg for å ha organisert et innsamlingsarrangement på en vingård i Napa i California.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Pelosi venter med å oversende riksrettssak til Senatet

Vil erklære klimakrise

Debatten fortsatte med tema som økonomi, rase, stenging av Guantánamo-basen, innvandring og klima. Sistnevnte er et tema som flere av kandidatene har gjort til en av sine hovedsaker. Blant dem er Steyer og Sanders.

– Det handler ikke om å flytte folk. Det handler om å redde kloden. Trusselen er undervurdert og Parisavtalen er ikke nok, svarte Sanders på spørsmål om det kan være aktuelt å flytte innbyggere i utsatte områder i USA.

– Vi må erklære en klimakrise, og USA må lede kampen. I stedet for å bruke masse penger på våpen som dreper hverandre, må vi kjempe for klimaet, tordnet Sanders videre.