Høyst uklart når neste etappe i riksrettssaken starter

Lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, er bevisst uklar om veien videre i riksrettssaken mot Donald Trump. Hun vil vite mer om hvordan Senatet vil legge opp behandlingen av tiltalen. Her er hun flankert av lederen for justiskomiteen Jerrold Nadler fra New York (til venstre) og lederen for utenrikskomiteen Eliot Engel, også demokrat fra New York.
Lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, er bevisst uklar om veien videre i riksrettssaken mot Donald Trump. Hun vil vite mer om hvordan Senatet vil legge opp behandlingen av tiltalen. Her er hun flankert av lederen for justiskomiteen Jerrold Nadler fra New York (til venstre) og lederen for utenrikskomiteen Eliot Engel, også demokrat fra New York. Foto: J. Scott Applewhite / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Neste akt i det politiske dramaet rundt president Donald Trump er helt i det blå. Demokraten Nancy Pelosi uttaler seg bevisst uklart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare minutter etter at de to historiske voteringene ble gjennomført i Representantenes hus natt til torsdag, var det plutselig usikkerhet om den videre gangen i riksrettssaken.

Ved flere anledninger unnlot Pelosi å tidfeste når hun vil sende saken til Senatet. Hun bekreftet heller ikke uomtvistelig at det kommer til å skje. Hennes ordvalg og formuleringer overrasket mange i det demokratiske partiet, så vel som politiske observatører.

I det som skulle være et innlegg som avrundet maratonseansen og staket ut veien videre, roste lederen for Representantenes hus først sine partifeller for å ha utvist moralsk mot. Hun sa at det hadde vært en merkedag for den amerikanske grunnloven.

Bakgrunn: Donald Trump stilles for riksrett

Vag

Men deretter gikk hun rundt grøten når det kom til spørsmålet om den neste etappen, debatten i Senatet, der republikanerne har flertall. Dersom ikke resultatet av voteringene i Representantenes hus formelt blir overlevert Senatet, kan ikke senatorene gjennomføre den rettssaken som høyst sannsynlig vil ende med frifinnelse for president Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pelosi sa at demokratene i representanthuset ikke kan utpeke de påtaleansvarlige, de som skal argumentere for riksrett og avsettelse av Trump, før de vet mer om hvordan Senatet vil gjennomføre rettssaken.

– Vi kan ikke utpeke disse personene før vi kjenner til prosedyren i Senatet. Jeg håper det ikke vil trekke ut. Men så langt har vi ikke hørt noe som for oss framstår som et rettferdig opplegg, sa Pelosi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pelosi om Trumps brev: – Det er virkelig sykt

Rett over nyttår

Under opptakten til det avgjørende møtet i representanthuset onsdag var det en vanlig oppfatning at neste runde i saken vil finne sted rett over nyttår.

Flertallslederen i Senatet, republikaneren Mitch McConnell, avviste i forrige uke et forslag fra demokratlederen Chuck Schumer om å innkalle flere vitner. McConnell sa at han samordner prosessen med Det hvite hus og erklærte at han ikke vil være «et upartisk jurymedlem».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– McConnell sier det er greit at det en samrøre mellom ham selv, som leder av juryen, og tiltaltes advokater. I våre ører høres ikke dette greit ut, sa Pelosi.

På tampen av møtet natt til torsdag ble hun gjentatte ganger utfordret til å bekrefte at saken blir sendt til Senatet, slik som forventet.

– Det ville være vår hensikt. Men vi må se hvordan Senatet håndterer dette. Vi vil ikke ta denne debatten nå. Vi har gjort det vi skulle, her i denne salen, sa representanthusets leder.

Analyse: Dette kan felle Trump i riksrett

Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden