Ap-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet

<p>Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kan skylde seg selv for at Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) gjorde et brakvalg i Ap-bastionen Groruddalen, mener Dag Einar Thorsen, som er leder i Ellingsrud Arbeiderparti.</p><p>Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix</p>
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kan skylde seg selv for at Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) gjorde et brakvalg i Ap-bastionen Groruddalen, mener Dag Einar Thorsen, som er leder i Ellingsrud Arbeiderparti. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Allerede i 2017 ble ledelsen i Oslo Arbeiderparti advart mot at bompengesaken var en tikkende bombe av grasrota i Groruddalen, ifølge lokalpolitiker Dag Einar Thorsen (Ap). – Det er betydelig misnøye med dagens ledelse, sier han.

Arbeiderpartiet mister grepet om Groruddalen, skriver Dagsavisen i denne reportasjen. Mens Ap tapte opp mot 20 prosent av velgerne i de fire bydelene i dalføret øst for Oslo i kommunevalget, gjorde Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) et brakvalg samme sted.

Ledelsen i Oslo Arbeiderparti kan skylde på seg selv, mener Dag Einar Thorsen, som foruten å være leder i Ellingsrud Arbeiderparti også er forsker og forfatter.

Ifølge Thorsen prøvde lokale tillitsvalgte i Groruddalen allerede i 2017 å advare byrådsleder Raymond Johansen og resten av partiledelsen mot å legge om bompengesystemet uten å informere velgerne.

– Vi ba på våre tynne og spisse knær om at de gikk ut med god informasjon til velgerne så tidlig som mulig, men det ble føyset vekk av folkene våre på Rådhuset.

Dag Einar Thorsen er leder av Ellingsrud Arbeiderparti i Groruddalen. Han mener byrådsleder Raymond Johansen ikke har tatt bompengesaken nok på alvor. Foto: Jan-Henrik Kullberg/USN
Dag Einar Thorsen er leder av Ellingsrud Arbeiderparti i Groruddalen. Han mener byrådsleder Raymond Johansen ikke har tatt bompengesaken nok på alvor. Foto: Jan-Henrik Kullberg/USN

Gikk du glipp av artikkelserien vår om Arbeiderpartiets krise? Her finner du del 1 , del 2 og del 3.

Helbom

Resultatet ble at FNB vant 15 prosent av velgerne i Thorsens bydel, Alna, som også er Raymond Johansens egen bakgård.

Ap endte på sin side med en oppslutning på 30 prosent, ned fra 50 prosent ved forrige kommunevalg.

– Dette er våre velgere som vi tapte fordi vi ikke var tidlig nok ute med informasjon om bompenger, sier Thorsen.

Johansen gikk i sommer ut mot bompengevelgerne og kalte det «et paradoks» at folk som betaler mindre bompenger enn før skal stemme på et bompengeparti.

Informasjonen om hvordan bompengeopplegget ville slå ut for velgerne burde kommet mye tidligere, mener Thorsen, som er klar på hvor han plasserer ansvaret for FNBs brakseier:

– Bomsaken har vært vanvittig dårlig håndtert av ledelsen i Oslo Ap, med Raymond Johansen i spissen. Det er han som har skapt FNB.

– Sto i en spagat

Byrådsleder Raymond Johansen avviser at endringene i bompengeordningen ble for dårlig kommunisert til velgerne.

– I juni ble det sendt ut en prisoversikt over hva bompengene ville koste for alle, og da kom det fram at det for mange i ytre by ble billigere, sier Johansen.

Stemmer det Thorsen sier om at du og resten av ledelsen i Oslo Ap ble bedt om å gå ut med mer informasjon om bompengeordningen allerede i 2017, men at det ikke ble fulgt opp?

– Det er Fjellinjen (bompengeselskap, journ.anm.) som sender ut informasjon om dette, og det ble gjort, sier Johansen.

Byrådslederen vedgår at bompengesaken var en «svært komplisert» sak for Arbeiderpartiet, men mener bompengemotstanden blant velgerne i Groruddalen handlet om mer enn behovet for informasjon.

– De ville fjerne bompengene, og det ville ikke vi. Derfor stod vi i en spagat. Det er ikke politisk mulig for noen partier i Oslo å si at de vil fjerne bompengene, men det var ikke det en del av velgerne ville høre. Bompenger ble den store saken og vi nådde ikke ut med andre saker, som at vi har innført gratis aktivitetsskole (AKS) og bygd flere kunstgressbaner, sier Johansen og legger til:

– Tror du at noen på grasrota i Groruddalen måtte fortelle at bompesaken var krevende for oss? Det har det vært i fire år, ikke minst etter innføring av rushtidsavgift i 2017. Noe som er fremforhandlet med Akershus. I tillegg er jo MDG upopulære i deler av ytre by. Folk er svært skeptiske til mer bom og færre parkeringer. Dette er et dilemma for et parti med vår bakgrunn. Det blir banaliserende å tro at dette løser seg bedre informasjon.

Les også: Dette betyr regjeringens bompengeavtale for Oslo

Langt fra topp til bunn

Johansen har i Dagsavisen forklart at han mener Arbeiderpartiets tilbakegang i Groruddalen skyldes framveksten av identitetspolitikk og gapet mellom sosiale klasser og generasjoner.

Thorsen har en ganske annen analyse av valgnederlaget.

Ifølge Thorsen opplever grasrota i partiet at de ikke har blitt lyttet til, verken i bomsaken eller i striden rundt Ullevål sykehus. Det har ført til «betydelig misnøye» med dagens ledelse, inkludert Raymond Johansen, mener han.

– Mange lokale tillitsvalgte føler at de ikke blir tatt med på råd eller blir tatt på alvor når de kommer med innspill, sier Thorsen.

Han mener Oslo Ap er blitt en mindre demokratisk organisasjon de siste fire årene hvor stadig mer makt samles på toppen. Det er noe av nøkkelen til å forstå Aps dårlige resultat i Groruddalen, mener han.

– Vi har lokale tillitsvalgte med fingeren i jorden som vet hva som skal til for å løfte partiet, men de blir ikke hørt.

– Nærmere Gud enn Groruddalen

Nettopp det å møte og lytte til lokale tillitsvalgte er noe byrådsleder Johansen jevnlig tar seg tid til, ifølge byrådssekretær Halvard Hølleland.

Dagsavisen ble selv med på et slikt møte på Stovner i Groruddalen i forbindelse med denne reportasjen.

Thorsen stiller spørsmål ved hvor reelle disse møtene er. Han forteller at han som lokallagsleder aldri har blitt invitert med på noen av dem.

– Han er ofte nærmere Gud enn Groruddalen, sier Thorsen om Johansen og fortsetter:

– Jeg merker i hvert fall ikke noe til at han møter sliterne og veteranene i Groruddalen. Tvert imot oppleves partiorganisasjonen som stadig mer toppstyrt og veien inn til der beslutningene fattes som stadig lenger.

På spørsmål om han opplever at Johansen sitter trygt, svarer Thorsen at misnøyen med ledelsen i Oslo Ap foreløpig ikke har tatt konkret form.

– Men jeg tror nok ledelsen med Raymond Johansen og Frode Jacobsen i spissen har en jobb å gjøre hvis de skal gå gjennom det neste årsmøtet uten at misnøyen kommer til overflaten.

Les også: Raymond Johansen har mistet én av tre velgere

– Har bodd i Groruddalen i 55 år

Johansen svarer slik på kritikken fra Thorsen om at han sjelden ser byrådslederen i møte med lokale tillitsvalgte:

– Jeg har bodd i 55 år i Groruddalen og han har bodd der en halvtime.

– Som byrådsleder møter jeg innbyggere i hele Oslo hver eneste dag. Grunnen til at jeg ikke har møtt Thorsen er personlig. Og det vet han. Det samme er hans kritikk, og jeg leser den i lys av dette.

Hva gjelder påstanden om at det er misnøye i rekkene med partiledelsen, svarer Johansen følgende:

– Vi hadde en oppsummering i representantskapet etter valget hvor 80 personer var på talerstolen. Mange var selvfølgelig skuffet over valget, og det er greit, men vi har en veldig sterk oppslutning. Vi vant valget og styrer byen og har sterk støtte.

Artikkelen er først publisert i Dagsavisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:43 Person til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23 Skolebyråden i Bergen går av14:49 Åpningen av Munchmuseet utsettes14:45 Forfatter Tor Obrestad er død14:39 Snømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29 Intervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17 IS truer med angrep i Israel14:01 – Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58 Sju savnet etter massebrann i husbåter i USA13:46 Politiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46 Sauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14 Norges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13 To menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56 Cantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00 Rapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59 Både Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58 Trump legger fram «århundrets avtale»11:40 Sykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36 Tilliten til politiet styrkes11:07 USA undersøker meldinger om flyulykke i Afghanistan11:01 BankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00 Mirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45 Blodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15 Polen kjøper 32 kampfly fra USA10:08 Norwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08 Eirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58 Klopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48 Norsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31 Oslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05 Demokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03 Virusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41 Kina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38 Kvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27 Listhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26 Dagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15 Tjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04 Forsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser07:32 Aylar Lie krever 100.000 kroner av Petter Northug – møtes i retten07:18 Svenske Leon overlevde Auschwitz – advarer mot nazismen i hjemlandet07:11 Frykter at berusede får kjøpt øl i selvbetjeningskasser07:09 Johaug med spenstige tanker om VM-sprint06:56 Billie Eilish med storeslem under Grammy-utdelingen06:50 Jordskjelv på Salomonøyene06:44 VM-skiskytterne deler seg – Thingnes Bø velger familietid06:33 Brasil venter Sagosen i jakten på OL-plass06:21 Dette skjer i dag06:00 Hareide: Det må lønne seg å reise miljøvennlig05:44 Dette skjedde i natt05:16 34 evakuert da søppelskur brant i Oslo05:01 Massivt valgnederlag for opposisjonen i Peru05:00 Statsledere og overlevende til Auschwitz for å minnes frigjøringen04:23 Kleveland fornøyd med andreplass i X Games-nyvinning04:04 Babcock-sjef sier han forstår kritikken03:57 Ocean Viking har plukket opp 407 migranter siden fredag03:31 Minst 44 døde etter uvær i Brasil03:20 Salvinis parti tapte nøkkelvalg i Italia03:17 Riksrevisjonen kommer med ny «Kielland»-rappor03:11 80 døde av coronavirus i Kina02:48 Færre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41 NYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03 Verdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58 Skotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19 Grammy-pris til norsk lydtekniker00:17 Ropstad åpner døra for Senterpartiet00:05 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57 Basketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02 Forsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55 Neymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58 Nytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51 Salvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48 Go-Ahead like punktlig som Vy21:16 – Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15 Fastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47 Basketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43 Rekordmange har kjøpt sin første bolig20:24 Etterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01 Shrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55 Håpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05 Spansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43 Forsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20 Folkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58 Solskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48 SAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38 Palestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02 Lindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02 Mellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48 Klimaforsker: – Blir lamslått når jeg tar det veldig innover meg16:24 Auschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57 Olsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54 Virusutbruddet øker i omfang15:47 Mot snøfri rekord i Oslo14:48 Suverene Riiber har VM-planen klar14:47 Lundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36 200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05 Høyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44 Vinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28 Klæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20 Appelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen
Siste nytt
15:43NorgePerson til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23NorgeSkolebyråden i Bergen går av14:49KulturÅpningen av Munchmuseet utsettes14:45KulturForfatter Tor Obrestad er død14:39SportSnømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29VerdenIntervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17VerdenIS truer med angrep i Israel14:01Politikk– Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58NorgeSju savnet etter massebrann i husbåter i USA13:46NorgePolitiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46NorgeSauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14SportNorges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13NorgeTo menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56SportCantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00VerdenRapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59PengerBåde Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58VerdenTrump legger fram «århundrets avtale»11:40NorgeSykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36NorgeTilliten til politiet styrkes11:07VerdenUSA undersøker meldinger om flyulykke i Afghanistan11:01NorgeBankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00VerdenMirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45Helse og livsstilBlodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15VerdenPolen kjøper 32 kampfly fra USA10:08ReiseNorwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08NorgeEirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58SportKlopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48SportNorsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31PengerOslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05PolitikkDemokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03PengerVirusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41Helse og livsstilKina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38NorgeKvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27PolitikkListhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26NorgeDagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15SportTjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04NorgeForsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser07:32PengerAylar Lie krever 100.000 kroner av Petter Northug – møtes i retten07:18Helse og livsstilSvenske Leon overlevde Auschwitz – advarer mot nazismen i hjemlandet07:11Helse og livsstilFrykter at berusede får kjøpt øl i selvbetjeningskasser07:09SportJohaug med spenstige tanker om VM-sprint06:56KulturBillie Eilish med storeslem under Grammy-utdelingen06:50VerdenJordskjelv på Salomonøyene06:44SportVM-skiskytterne deler seg – Thingnes Bø velger familietid06:33SportBrasil venter Sagosen i jakten på OL-plass06:21NorgeDette skjer i dag06:00PolitikkHareide: Det må lønne seg å reise miljøvennlig05:44NorgeDette skjedde i natt05:16Norge34 evakuert da søppelskur brant i Oslo05:01PolitikkMassivt valgnederlag for opposisjonen i Peru05:00VerdenStatsledere og overlevende til Auschwitz for å minnes frigjøringen04:23SportKleveland fornøyd med andreplass i X Games-nyvinning04:04NorgeBabcock-sjef sier han forstår kritikken03:57VerdenOcean Viking har plukket opp 407 migranter siden fredag03:31VerdenMinst 44 døde etter uvær i Brasil03:20PolitikkSalvinis parti tapte nøkkelvalg i Italia03:17NorgeRiksrevisjonen kommer med ny «Kielland»-rappor03:11Verden80 døde av coronavirus i Kina02:48NorgeFærre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41VerdenNYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03SportVerdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58PengerSkotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19VerdenGrammy-pris til norsk lydtekniker00:17PolitikkRopstad åpner døra for Senterpartiet00:05VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57SportBasketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02SportForsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55SportNeymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58PengerNytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51VerdenSalvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48NorgeGo-Ahead like punktlig som Vy21:16Helse og livsstil– Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15NorgeFastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47VerdenBasketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43PengerRekordmange har kjøpt sin første bolig20:24SportEtterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01SportShrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55VerdenHåpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05SportSpansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43Helse og livsstilForsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20NorgeFolkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58SportSolskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48ReiseSAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38VerdenPalestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02SportLindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02NorgeMellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48NorgeKlimaforsker: – Blir lamslått når jeg tar det veldig innover meg16:24VerdenAuschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57SportOlsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54VerdenVirusutbruddet øker i omfang15:47NorgeMot snøfri rekord i Oslo14:48SportSuverene Riiber har VM-planen klar14:47SportLundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36Helse og livsstil200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05PolitikkHøyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44NorgeVinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28SportKlæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20SportAppelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen
Populært